Stross Charles - Životopis

Charles David George "Charlie" Stross
Stross je někdy považován za součást nové generace britských spisovatelů sci-fi, kteří se specializují na tvrdé sci-fi
  Britský autor fantastiky, , vystudoval farmacii a postgraduálně počítačové vědy, do roku 2000 pracoval jako technický autor a programátor, dnes je spisovatelem z povolání, žije ve skotském Edinburghu. Do žánru vstoupil povídkou The Boys (1987) v britském magazínu Interzone. Kratší práce shrnul prozatím pouze do souboru Toast: And Other Rusted Futures (2002). Některé z nich napsal ve spolupráci s Cory Doctorowem, počínaje titulem Jury Service (2002). Spolu s pokračováním Appeals Court (2004) byla novela publikována rovněž knižně v souboru The Rapture of the Nerds (2004). Zlomovým rokem autorovy literární kariéry se stal patrně rok 2000, kdy publikoval povídky A Colder War (2000) a Antibodies (2000), následně vybrané Gardnerem Dozoisem do jedné z jeho prestižních ročenek. Tento průlom znamenal rovněž vstup na americký trh prostřednictvím Dozoisem tehdy řízeného magazínu Asimov's SF.
    O rok později zde začala vycházet vřele přijatá povídková série Lobsters (2001), Troubadour (2001), Tourist (2002), Halo (2002), Router (2002), Nightfall (2003), Curator (2003), Elector (2004) a Survivor (2004). Ve zkratce jde o zachycení osudů tří generací dysfunkční postmoderní rodiny, jejíž členové jsou obdařeni nespoutaným vztahem k výdobytkům moderních technologií. Cyklus se odkazuje na závěry stanovené Vernorem Vingem ve slavné eseji o singularitě, což není pro Strossovu science fiction tvorbu neobvyklé, téma singularity se v ní objevuje často a opakovaně. Završením jedné z nejpozoruhodnějších povídkových sérií v dějinách žánru bylo upravené knižní vydání v podobě románu Accelerando (2005). Ve stejném prostředí, zhruba o pět století později, se odehrává děj volného pokračování Glasshouse (2006), v němž se Stross pokusil promítnout závěry některých moderních sociologických studií do technologicky vyspělé budoucí společnosti.
    Kombinací Lovecraftovského hororu, klasického špionážního thrilleru a science fiction je krátký román The Atrocity Archive (2001-2002), jenž sleduje osudy pracovníka přísně tajné organizace, která se s pomocí kombinace okultních věd a moderních technologií snaží ochránit svět před vlivy zlovolných sil nadpřirozena. Knižní vydání The Atrocity Archives (2004) bylo doplněno o volné pokračování v podobě novely The Concrete Jungle (2004). Volné pokračování tvoří nedávno vydaný román The Jennifer Morgue (2006) spolu s krátkou povídkou Pimpf (2006). Celá série byla shrnuta v jednom svazku jako On Her Majesty's Occult Service (2007).
    Neskutečně vizionářským zážitkem je čtení románu Festival of Fools (2003), v němž část lidstva projde zážitkem vzniku singularity, což následně urychlí veškerý technologický a sociální vývoj za hranice představivosti. V pokračování nazvaném Iron Sunrise (2004) je jako reakce na zničení planety Nová Moskva vyslána hrozivá vojenská síla proti ekonomickému soupeři ze sousedního systému.
    Jako pokračování těchto skvělých space oper se občas uvádí v současné době rozpracovaný román Saturn's Children, ačkoli podle autora s předchozími tituly souvisí pouze žánrově. Novela Missile Gap (2006) v sobě spojuje atmosféru studené války a hrozbu jaderného konfliktu s průzkumem nepochopitelného vesmírného tělesa obřích rozměrů. Tradičně zběsilou zápletkou disponuje román Halting State (2007), v němž Stross zavítal do prostředí vývoje masivních online RPG her v budoucím světě stiženém informační válkou o ekonomickou dominanci, ačkoli zápletku tvoří především snaha vyšetřovatelského týmu získat zpět peníze odcizené z banky bandou orků mířících zpět do světa virtuální reality.
    Do fantasy žánru Stross vstoupil cyklem The Merchant Princes: The Family Trade (2004), The Hidden Family (2005), The Clan Corporate (2006) a The Merchants' War (2007), v němž se díky zvláštnímu genetickému znaku podaří členům kdysi nijak výjimečné rodiny vybudovat obchodní klan využívající schopnosti přecházet mezi paralelními světy a vytvářet tak funkční spojení mezi jejich feudálně založenou před-průmyslovou Zemí a naším technologicky rozvinutým 21. stoletím. Ačkoli se série tváří jako fantasy, blízko má rovněž k science fiction, záleží spíše na jednotlivém čtenáři, kam ji v duchu zařadí, pokud má dnes ještě vůbec smysl oba žánry uměle oddělovat. Na samotný závěr zbývá jmenovat ještě odbornou publikaci The Web Architect's Handbook (1996). Charles Stross je hlasem budoucnosti fantastického žánru, dokáže čtenářům předat fascinující zážitky spojené s předpokládaným vývojem lidstva v nebývale akčním a přitažlivém pojetí moderního stylisty nadaného ohromující invencí.
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie + daemon.cz

'Životopis autora Stross Charles'
Dnes je 29.03.2024
Před 97 lety se narodil(a) Kalina Vladimír
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno