Studenková Zdena - Životopis

Vystudovala střední průmyslovou školu (obor fotografie) a chtěla pokračovat ve vysokoškolském studiu dějin umění, ale bohužel v tom roce obor neotevřeli. Přešla tedy na VŠMU v Bratislavě a v r. 1977 po absolutoriu jí nabídla angažmá Slovenská Nová scéna, odkud byl jen krůček do činohry Slovenského Národného divadla. Její mladistvý, křehký vzhled ji předurčoval role naivek, studentek a princezen, Motiv pro vraždu (1974)a Herzova téměř hororová pohádka Panna a netvor (1978). Ovšem r. 1983 ji přinesl tři velmi populární a zásadní role - královnu Kristinu v Putování Jana Amose, luxusní prostitutku Renátu v hudební komedii ANDĚL S ĎÁBLEM V TĚLE a konečně sympatickou maminku malého Pepína, zpěvačku Gábinu v dnes již kultovním snímku S TEBOU MĚ BAVÍ SVĚT, kde se sešla herecká elita 80. let.

Z. Studénková se přehrála jako všestranná herečka i do rolí vážných, charakternějších- Kára plná bolesti (1985), po pěti letech od uvedení lechtivého muzikálu si velký divácký úspěch vynutil pokračování osudů krásné Renáty- ANDĚL SVÁDÍ ĎÁBLA, v r. 1990 si zahrála ve slovenských Súkromých životoch, r. 1998 ji přinesl lehce skandální hlavní roli v Milenci lady Chatterleyové a v loňském roce zazářila v epizodě SOUKROMÝCH PASTÍ (Smím prosit o lásku).

V osobním životě se Z. Studénkové tolik nedařilo - po několikaletém manželství s režisérem Stanislavem Párnickým, otcem dnes již dospělé dcery Simony, se rozvedli. V současnosti je jejím životním partnerem o 16 let mladší Branislav Kostka, dirigent Slovenského Národného divadla.
Vytvořil: Zdenka
Upravil: janajau
Zdroj: fdb.cz

'Životopis autora Studenková Zdena'
Dnes je 18.04.2024
Den 50. výročí úmrtí Pagnol Marcel
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno