Gašpar Tido J. - Životopis

vl. jménem Josef Gašpar, pseudonymy Tido J. Gašpar, Peter Štrbský
byl slovenský novinář, spisovatel, kulturní pracovník, dramaturg, veřejný činitel , ideolog a politik, představitel bratislavské bohémy.
Narodil se v rodině hospodářského správce a vzdělání získal v Rakové  a v Martine.   V roce 1911 pracoval jako námořník na Jaderském moři, od roku 1919 byl tajemníkem župy, od roku 1922 pracoval na tiskovém oboru ministerstva s plnou mocí pro správu Slovenska, od roku 1938 byl úředníkem slovenské autonomní vlády a od roku 1939 vedoucím tiskového odboru předsednictva vlády.
 V roce 1940 se stal chargé d'affaires ve Švýcarsku, v letech 1941 - 1945 byl šéfem Úřadu propagandy.   V roce 1945 byl zatčen a odsouzen na doživotí. Na svobodu se dostal až v roce 1958 po udělení amnestie. Od roku 1963 žil až do své smrti v Nových Zámcích.   Pochován je v Bratislavě na Ondřejském hřbitově.
 
Literární činnost začínal psaním článků a krátkých próz, knižně debutoval v roce 1920 sbírkou novel Hana a jiné novely.   Přispíval do časopisů Slovenské pohľady, Nový svět, Elán, Slovenský svet, Lidový chýrnik, Slovenský hlas, Slovák, gardisté a další. Ve svých dílech využíval autobiografické motivy, motivy nenaplněné lásky, rodinných poměrů, životní nejistoty, pesimismu a dekadentní nálad, ale také sociální tematiku.   Do popředí kladl citové konflikty, spletité osudy žen, úřednické, rodinné a jiné konflikty.  
 
 1935 - státní literární cena za knihu Námořníci
Vytvořil: Jacob
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora Gašpar Tido J.'
Dnes je 28.03.2024
Před 97 lety se narodil(a) Fredrikssonová M.
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno