Článek : Sedm ohňů k Nahanni - dobrodružství, co má šmrnc

Věhlas řeky Nahani v kanadských Nothwest Territorries je dnes rozšířen po celém světě a přitahuje mnoho dobrodružných duší. Ale na rozdíl od prakticky všech návštěvníků, kteří jsou k jejím břehům dnes dopraveni drahými a hlučnými hydroplány, autor měl v úmyslu způsob jiný: ten, jakým se cestovávalo za dob objevování Kanady, za dob, kdy velké kanoe z březové kůry poháněné pádly voyagerů transportovaly náklady kožešin napříč téměř celou šířkou kontinentu v době největšího rozkvětu obchodních společností Northwest a Hudson‘s Bay. V době, kdy pouze vodní tělesa a je spojující portážové stezky sloužily jako tepny, žíly a kapiláry cestování Kanadou od Atlantiku až k Pacifiku.
Autor chtěl dosáhnout horního konce South Nahanni pozemní cestou, s použitím vlastních svalů k dopravení kanoe a vybavení pro šestinedělní cestu divočinou, k bodu konečného spuštění lodě do vod vysněné řeky, jako jediného čestného způsobu, který v jeho svědomí ladil s duchem a jménem Nahanni. Dlouhá portáž (přenášení) překračující pohoří kontinentálního rozvodí ze strany kanadského teritoria Yukonu do Northwest Territories měla spojovat řetěz řek, potoků a jezer, a znamenala přenášení všeho vybavení přes horské průsmyky a mokrými bažinami v nížinách. Znamenalo to i koníčkování lodí proti proudu a pádlování vodou kde se dalo, jak po proudu tak proti, vše korunováno „křížovými kalváriemi“ s převrácenou lodí na ramenou. Z uvedeného musí být zřejmé, proč autor považoval fyzickou zdatnost za klíčovou kvalitu, nutnou k uskutečnění cíle.
Dobrovolnou sebetrýzeň v lázni vlastního potu s konečnou platností uskutečnil létě roku 1997, kdy se svou českou snoubenkou a později manželkou Milenou a se svým přítelem Petrem z Vancouveru, uskutečnili „Pekelnou portáž“ s loděmi na ramenou přes hory a sjeli divukrásnou řeku South Nahanni od jejího počátku až po její konec v řece Liard.
Kniha je souborem silných prožitků a nezapomenutelných dobrodružství, která pouť přes hory a plavba po řece přinesly. Společně s množstvím fotografií a dalšími šesti příběhy vás vrátí o století zpět, kdy ještě výraz dobrodružství měl ten pravý šmrnc.
Vytvořil: OutdoorGuide
Zdroj: vydavatel
Dnes je 18.04.2024
Před 102 lety se narodil(a) Stuchl Vladimír
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno