Obsah: Amarú, syn hadí Každý své břímě

Amarú, syn hadí   / František Křelina  ; ed. příprava, koment. a vysvětl. Marie Havránková          . - Praha: Lidové noviny, 2003  . - 519 s. ; 18 cm  . - (Česká knižnice)      ISBN 80-7106-455-6  : Kč∼325, 00 

Svazek obsahuje historický román ze 17. století o českém misionáři Jindřichu Václavu Richterovi a baladickou prózu věnovanou památce lidické tragédie.
Román z roku 1942 popisuje misionářskou výpravu jezuitského kněze J. V. Richtera mezi indiánské kmeny do Jižní Ameriky, kde řadu let působil hlavně mezi Indiány kmene Coniba až do své smrti při indiánském povstání v roce 1696. Autor barvitě líčí páterovu dvouletou dobrodružnou pouť ze Španělska do misie na řece Ucayali, jeho postupné sžívání s okolím, vlastní misijní práci i jeho mučednickou smrt. Hlavním hrdinou a nositelem autorova křesťanského poselství je však pokřtěný Indián Amarú, který se snaží žít podle zásad své nové víry a těžce zápasí s pradávnými tradicemi svého kmene. Poněkud nesourodě působí přiřazení baladické prózy z roku 1967 o vyhlazení Lidic, známé již z předchozího samostatného vydání.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: ota61
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 24.04.2024
Den 37. výročí úmrtí Kovanda Zbyněk
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno