Obsah: Prsten Borgiů

Druhá kniha trilogie Petr Kukaň z Kukaně.

Druhý svazek příhod Petra Kukaně z Kukaně, nazvaný Prsten Borgiů, navazuje bezprostředně na svazek první. Shledáme se zde nejenom s hlavním hrdinou Petrem, ale také s dalšími postavami z předešlého románu, s proradným Gambarinim, vévodkyní Dianou, přítelem z dětství Frantou a jinými.
Petr zůstává věrný své životní filozofii, straní pravdě a spravedlnosti, miluje nebezpečí a nezná strach. Svou krásou a mužností láme ženská srdce, svým statečným chováním získává věrné přátele i přízeň nejmocnějších, ale také nepřátele na život a na smrt. Vrací se do Čech, pak znovu putuje do Itálie a opět se pokouší - sám proti těm, kteří touží pouze po moci a slávě - budovat dokonalý svět, v němž všem bude dobře. I tentokráte je však jeho touha po obrodě světa a nastolení spravedlnosti odsouzena k nezdaru. Z italského ostrova Monte Chiara vedou Petrovy kroky do Turecka, kde poznává překrásnou dívku, svou velkou lásku. Na dvoře tureckého sultána se Petrovi téměř zdaří uvést v život politický plán, díky němuž by dějiny Evropy vypadaly zcela jinak, než vypadaly. Okolnosti jej však přinutí k cestě do Francie za svým proradným lžipřítelem Gambarinim, a jeho sny se opět hroutí. Ve Francii se setkává s královnou regentkou a budoucím králem Ludvíkem XIII, jehož - jak jinak - navždy ovlivní svým hrdinným a čestným jednáním.
Skutečné historické postavy se na stránkách románu střetávají s postavami vymyšlenými, skutečné historické reálie jsou vsazovány do příběhu, v němž historie nabývá ironických poloh. Humor i vážný tón, moderní pohled na svět i dávné dějiny, archaizovaný jazyk i výrazy vysloveně spjaté se součastnou dobou, vše se zde mísí a dokonalým způsobem vytváří poutavou pseudohistorickou prózu. Autor splétá děj příběhu velmi lehce a odvážně, a vytváří tak svébytné dílo, jež časem rozhodně neztrácí svou kvalitu.

Neffova kukaňovská trilogie odehrávající se od konce 16. do poloviny 17. století - Královny nemají nohy (1973), Prsten Borgiů (1975) a Krásná čarodějka (1980) - je románem, který příjemně pobaví a jistě přinese potěšení mnohým čtenářů.

Druhý díl románové trilogie Vladimíra Neffa - Prsten Borgiů - přináší po knize Královny nemají nohy další příběhy rytíře Petra Kukaně z Kukaně, syna pražského alchymisty z doby Rudolfa II. Tentokrát se odehrávají v rudolfínské Praze, v renesanční Itálii a také na cařihradském dvoře tureckého sultána a pařížské Bastile. Neohrožený Petr Kukaň opět prochází na své dobrodružné cestě za spasením světa mnoha podiv budícími nebezpečenstvími a protivenstvími, neboť jeho ušlechtilé názory a chvályhodné záměry se znovu tvrdě střetávají s realitou mocenských zájmů v tehdejší Evropě, stojící na prahu třicetileté války. Ze všech nástrah a léček však znovu s pomocí autorova fabulačního mistrovství a jemně ironického nadhledu šťastně vyvázne. Jak tomu bude příště
Vytvořil: java
Upravil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 24.04.2024
Den 72. výročí úmrtí John Jaromír
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno