Obsah: Královny nemají nohy

První kniha trilogie Petr Kukaň z Kukaně.

Trilogie o Petru Kukaňovi není klasickým historickým románem, dějiny jsou zde kulisou pro dobrodružné čtivo v duchu dumasovských příběhů, jež jsou ovšem v Neffově podání úsměvně odlehčeny. Autor vstupuje do děje s nadhledem člověka dvacátého století, a tak je dobová atmosféra občas prostoupena současnými reáliemi.
Na počátku prvního dílu trilogie, nazvaného Královny nemají nohy, se ocitneme v domě alchymisty Janka Kukaně z Kukaně, jehož žena právě porodila chlapce. Při Petrově zrození pochopitelně nesmějí chybět tři tajemné ženy - sudičky. A co Petrovi dají do vínku? Krásu, sílu, statečnost, lásku žen, ale i obratnou mysl, a především ducha svobodného a hrdého, jemuž hned tak někdo něco nenakuká. A tak z Petra vyroste fanatický zastánce pravdy a spravedlnosti, dobrodruh milující nebezpečí a vždy spoléhající na sílu svých paží a bystrý úsudek. Za své životní poslání Petr považuje obrodu světa a nastolení spravedlnosti, což se mu však samozřejmě jen málo daří. Při putování z Čech do Itálie a zase zpět vedou Petra spletité nitky osudu tu do vězení, z něhož, jak se zdá, není úniku, jindy se mu poštěstí dobýt si uznání, přepychu a důstojnosti či se ocitá v náručí krásných žen.
Vladimír Neff s ironickým odstupem vypráví složitý příběh, zalidněný postavičkami dobrými i zlými, krásnými i ošklivými, vždy však živými a skutečnými. Vtipná nadsázka je podtržena úmyslně archaizovanou stylistikou a prolínáním výrazů knižních s výrazy vysloveně spjatými s dneškem.

Neffova kukaňovská trilogie odehrávající se od konce 16. do poloviny 17. století - Královny nemají nohy (1973), Prsten Borgiů (1975) a Krásná čarodějka (1980) - je románem, který příjemně pobaví a jistě přinese potěšení mnohým čtenářů.

Trilogie známého českého autora vyšla ve velkém nákladu v sedmdesátých a osmdesátých letech a byla okamžitě rozebrána. Umění vypravěče a smysl pro humor a vtip dodaly tomuto poutavému příběhu kouzlo jedinečnosti, které ze svého půvabu nic neztratilo. Příběh šlechtice Petra Kukaně z Kukaně je vyprávěn od jeho početí a zasazen do konkrétních historických reálií rudolfinské doby plné alchymistů, čarodějek a králů. Hrdina se dostává do neuvěřitelných situací a prožívá nejpodivnější dobrodružství, která mu komplikují život. To vše díky své pravdomluvnosti, kterou nedokáže ovládnout ani když mu jde o život. Samozřejmě je díky své kráse a mužnosti milován a obdivován a milostná dobrodružství jsou ta jediná, v nichž podléhá. Jeho postoj k životu a vlastně ducha celé knihy trefně charakterizuje přísloví: Kdyby teta měla kulky, tak by to byl strýc!

 
Vytvořil: java
Upravil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 28.03.2024
Před 110 lety se narodil(a) Hrabal Bohumil
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno