Obsah: Jako COOL v plotě

Výběr 150 básniček známého písničkáře, které znáte z jeho koncertů. Ilustrace Miroslav Barták
„Teráriem varan de na rande. “ Podobnými veršíky zpestřuje svá hudební vystoupení známý olomoucký písničkář Karel Plíhal (* 1958). Oblíbené říkanky, zapisované vděčnými návštěvníky koncertů, kolují léta po internetu, každý „nový kousek“ se okamžitě objeví na některém z diskusních fór. Sám autor je umístil i na své oficiální internetové adrese www. karelplihal. cz.
A nyní konečně vycházejí v tištěné podobě, doprovázené dvaatřiceti nezaměnitelnými ilustracemi mistra němého humoru Miroslava Bartáka. Ty zároveň fungují i jako samostatné vtipy v jakémsi druhém plánu. Na obrázku vedle výše uvedené říkanky pozoruje zvědavý tatínek s malou dcerou skrz sklo terária varana s pugétem myší, nervozně pokukujícího po hodinkách. Hravě lehké dvojverší tak dostává zcela nový rozměr.
V jedné ze svých raných písniček Karel Plíhal zpívá: „Pojďme si hrát se slůvky a kreslit jimi malůvky“ a celá sbírka je vlastně plná takového pohrávání s bohatostí slov a rýmy („Japonec je také pako pokapal si saké sako“). Svojí poetikou dokazuje, že je důstojným nástupcem Jiřího Suchého či Emanuela Frynty. Už sám název Jako Cool v plotě proměňuje vousatý Jakešův výrok v dráždivou slovní hříčku, vyvolávající úsměv. Sem tam se mihne i filozoficky pojatý aforismus („... Takže ženská je vlastně chlap/ ve výkonu trestu“) či poezie naladěná na osobnější notu („Hlavou mi táhne mrak z olova, obrovský mrak jménem plumbum, můj život je notová osnova, základní rytmus je bum, bum... “).
Na velkoryse pojaté knížce, tištěné na silnějším nelesknoucím se papíru v příjemně čisté grafické úpravě Štěpána Bartáka, lze poznat úctu, jakou její autor ke knihám chová. Pokud u Plíhala stále platí, že co slovo, to perla, představuje Jako Cool v plotě přímo pohádkově naplněnou truhlu.
Vytvořil: ota61
Upravil: janajau
Zdroj: www.karelplihal.cz
Dnes je 18.04.2024
Před 36 lety se narodil(a) Bohabojová Eva
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno