Obsah: Z rozkazu prezidenta

Chronologicky devátá kniha série Jack Ryan.

Prezident je mrtev - a v nejnovějším, zcela mimořádném románu Toma Clancyho dopadá na ramena Jacka Ryana doslova veškerá tíha celého světa.
"Nevím co dělat. Kde vzít nějakou příručku, výcvikový kurs pro tuhle práci? Koho se ptát? Kudy jit? "
Kongres je zničen při společném zasedání; prezident je mrtev, zahynula většina členů Kabinetu a Kongresu, a stejně tak i Nejvyššího soudu a Sboru náčelníků štábů. Zmatený a omámený člověk, který byl pouhých několik minut předtím potvrzen do funkce nového viceprezidenta Spojených států, se dovídá, že je nyní prezidentem.
Prezident John Patrik Ryan.
Ryan byl svolný s tím, že přijme funkci viceprezidenta jen jako dočasnou, na rok, a náhle na jeho bedra padla váha odpovědnosti, kterou nelze ani vyčíslit. Jak řídit vládu bez vlády? Kde vůbec začít? Na Ryana se řítí povinnosti s omračující silou. Musí uklidnit rozrušený a truchlící národ, zmírnit pochyby a nedůvěru světových vůdců, neprodleně zajistit vyšetření tragédie, zařídit hromadný státní pohřeb - a současně se pokusit co nejrychleji sestavit Kabinet a Kongres.
To však není všechno. Teď na něm spočívá mnoho očí, a mnohé z nich nejsou přátelské. V Pekingu, V Teheránu i v dalších světových metropolích včetně Washingtonu jsou lidé, dychtící po tom, aby sáhli po příležitosti všude, kde jen mohou; z nich někteří pociťují vůči Spojeným státům silnou nevraživost - řada z nich, kteří měli s Ryanem co dělat v minulosti, chová hluboké nepřátelství vůči novému prezidentovi samotnému. Brzy se začnou chápat své šance, brzy postaví Ryana před krizi tak velkou, že si ji sám ani nedokáže představit.

Tom Clancy již napsal řadu pozoruhodných románů, žádný z nich se však co do aktuálnosti a dramatičnosti nevyrovná knize Z rozkazu prezidenta - románu, plnému výjimečného realismu a složitých zápletek, které jsou autorovým poznávacím znamením.
Vytvořil: Mady
Upravil: janajau
Zdroj: Anotace z knihy Z rozkazu prezidenta
Dnes je 28.03.2024
Před 97 lety se narodil(a) Fredrikssonová M.
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno