Obsah: Piknik u cesty

Dobro musíš udělat ze zla, protože z ničeho jiného už se nedá udělat. (R. P. Warren)
Nedávno mi můj šéf zadal práci. Měl jsem napsat něco o bratrech Strugackých. Zděšeně jsem nemohl uvěřit, co po mě chce. Kdo jsou to ti pravděpodobně ruští bratři? Sice jsem k úkolu obdržel poznámku, že jsou to skvělí autoři, první liga, ale co si každý myslí o doporučených věcech? Řekl jsem si, práce je práce, takže to risknu. Druhý den jsem se odhodlal navštívit knihovnu. Jaké bylo mé překvapení, když jsem našel bratry Strugacké a navíc tolik knih od nich. Asi musejí být dobří, když tady je tolik svazků (nebo je to pozůstatek z minulé éry). Z bezpečnostního hlediska a na zkoušku jsem sáhl po útlejší knížce. A jakým dojmem na mě zapůsobila si přečtěte níže.
Přibližně na 130 stránkách naleznete příběh. Příběh o návštěvě mimozemské civilizace na Zemi. Příběh jedné oblasti, kde "ufouni" přistáli. Příběh několika lidí, které oblast poznamenala.
Kniha začala téměř nevinně, skoro mě to až odpudilo. Ovšem ihned jsem pochopil, že začátek pouze předznamenává uchvatnou četbu, nyní jen lituji, že tak krátkou. O co jde? O interview s profesorem Pillmanem laureátem Nobelovy ceny. A příběh začíná...
Veškeré důležité informace se dozvídáme při četbě, něčemu ihned neporozumíme, to je správné, ono se to časem vystříbří. Hlavní a klíčovou postavou řekněme nejhlavnější je Roderick Shoehardt. Stalker. Ten, který se vydává do Pásma, oblasti, kterou kdysi navštívili mimozemšťané. Oblast je na věky poznamenána a přežít v ní mohou pouze nejlepší z nejlepších, lidé, kteří si říkají stalkeři. Není jich mnoho, takový stalker je docela obyčejný člověk, s tím rozdílem, že se z Pásma vrátil živ. Do Pásma se nechodí jen kvůli "zábavě". Ten, kdo se vrací neodchází s prázdnou, přináší odtamtud věci. Zajímavé věci. Na černém trhu ceněné věci. Je to trestné, takže můžete skončit i v chládku.
Nehodlám vás zaměstnávat veškerým dějem. Ono je lepší přečíst si knihu. Mě kniha do děje vtáhla, nic okolo pro mě neexistovalo, události v knize probíhaly rychle a napětí se zvyšovalo. Jelikož jsem se o bratrech Strugackých informoval, musím potvrdit některé informace. Hlavní hrdinové jsou obyčejní lidé. Mají dokonale vykreslené charaktery a člověk si o nich ihned udělá správnou představu.
V knize vystupují výrazné postavy jako jsou stalker Mrchožrout, který je vysloveně zápornou postavou, ovšem má i dobré stránky. Pan Richard G. Noonan človíček, který má dobré místečko a nerad by o něj přišel. A několik dalších. Postavy a děj tvoří základ dobré knihy, ale není to všechno. Strugačtí byli Rusové a řekl bych, že překlad mohl být víceméně doslovný. Tím, že jsou to Slované dokázali vytvořit naprosto srozumitelné věty. A neposlední věcičkou, která mě u knih potěší jsou filozofické otázky. Diskutující sice nenalézají skutečnou odpovědi, spíše promýšlejí možnosti a odpověď si vybírá každý podle svého gusta. Nejlepší částí románu byla závěrečná část. Napětí, které se stupňovalo až na maximum, postupné odkrývání záměrů hrdinů a jejich potvrzení a to nejlepší...
V samotném závěru nahlédneme do nitra Rodericka. Nekonečné poznání svého života, takového života, který si asi neplánoval. Zjištění, že pravděpodobně nikdy nejednal svobodně a i na konci je ovlivněn.
Rozhodně si tento románek přečtěte. Je to dobrodružný román se sociálním podtextem a ty dvě hodinky času za to stojí. Miluji otevřené konce. :)
Vytvořil: ota61
Upravil: janajau
Zdroj: www.scifiworld.cz
Dnes je 19.04.2024
Před 73 lety se narodil(a) Lemaitre Pierre
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno