Obsah: Knížka Ferdy mravence

Ferda Mravenec je jméno sympatického mravence, který vystupuje v komiksech a knihách Ondřeje Sekory. Ferda je optimistický chlapík s červenou puntíkovanou mašlí kolem krku. Je nebojácný, chytrý a vynalézavý, vždy si ví rady. Na rozdíl od svého kolegy brouka Pytlíka je ovšem praktik. Pytlík sice všude byl a všechno zná, převážně však jen teoreticky.
Postava Ferdy se poprvé se objevila 1. ledna 1933 na stránkách Lidových novin, kdy začaly vycházet kreslené Příhody Ferdy Mravence. Později následovaly další díly: Ferda Mravenec a syn, Ferda Mravenec v cizích službách a za mnichovské krize také Ferda bude vojákem, Ferda kope zákopy či Ferda klame nepřítele.
Původní komiks byl koncipován pro dospělé a měl znázorňovat Ferdu jako osudem otloukaného proletáře. Poté, co se Sekora na popud nakladatele Hokra rozhodl pro knižní vydání, komiksy přepracoval a poněkud „uhladil“, aby se přiblížily dětskému čtenáři. I tak v knihách nechybí poměrně drastické pasáže vyplývající nejčastěji z potravních vztahů mezi hmyzem. Ale je to stále poměrně krotké například ve srovnání s „mravenčími“ příběhy Josefa Haise Týneckého.
Poslední kreslený seriál se v Lidových novinách objevil v roce 1941. Pak musel Sekora z politických důvodů redakci opustit. V roce 1942 natočila Hermína Týrlová první loutkový film s Ferdou Mravencem.
Příběhům Ferdy Mravence se Ondřej Sekora věnoval i po válce. V letech 1945 až 1951 vycházejí Kousky mládence Ferdy Mravence na zadní straně časopisu Mateřídouška. Ze Sekory se stal nadšený komunista a tak mravenec v 50. letech chodí na brigády, plní pětileté plány a bojuje proti škůdcům.

Knižní vydání

Ferda Mravenec (1936), přepracováno 1958
Ferda Mravenec v cizích službách (1937), přepracováno 1962
Ferda v mraveništi (1938)
Ferda cvičí mraveniště (1947)
Mravenci se nedají (1954)

První tři knihy o Ferdovi vycházely od roku 1962 společně pod názvem Knížka Ferdy Mravence. Vedle této pětidílné „ságy“ nalezneme kratší příběhy o Ferdovi také v knihách:

Ferdův slabikář (1939)
Kousky mládence Ferdy Mravence (1950)
Ferda Mravenec ničí škůdce přírody (1951)
O psu vzduchoplavci (1961)
Vesele s Ondřejem Sekorou (1999)


Ferdovy osudy
Následující popis vychází z prvních knižních vydání.

Ferda Mravenec (1936)
Ferda se ztratí z domovského mraveniště, osudně si znepřátelí nesympatického domácího pána Ej. Hlemýždě. Postaví si domek a prožije krátký románek s rozmarnou Beruškou. Ta nerozumí žertu, v důsledku toho je Ferda zavřen a odsouzen k pětadvaceti ranám na zadeček. V poslední chvíli jej přátelé zachrání a umožní mu odletět na vzducholodi vyrobené mistrem pavoučkem. V této knize se poprvé objevuje brouk Pytlík a také známé heslo „Práce všeho druhu“.

Ferda Mravenec v cizích službách (1937)
Ferda ztroskotal v cizině, je zajat červenými mravenci a nucen pracovat jako otrok pro různé zástupce hmyzí říše. Slouží jako trubač a nosič trumpety u čmeláka. Aportuje ulovený hmyz střevlíku Masorádovi. Pumpuje vzduch potápníku Straširybkovi. Odmítne nadhánět mravence mravkolvímu mláděti Ťutínkovi. Pečuje o larvy chrostíka. Zachráněn svými přáteli, odplouvá lodí do své domoviny.

Ferda v mraveništi (1938)
Ferdova loď je potopena znakoplavkou, posádka ale vyvázne a vrací se do mraveniště. Zde Sekora popisuje Ferdovy technické vynálezy, lovení divokých mšic (mravenčích krav), postavení výtahu, péči o potomstvo. Mraveniště ohrožuje nájezd loupeživých mravenců, nakonec však vše končí smírem. Rodí se nová mravenčí generace včetně velkého počtu nových Ferdů (možná tím trilogie měla končit).

Ferda cvičí mraveniště (1947)
Sekora, sám aktivní sportovec, věnoval tuto knihu popularizaci atletiky. Ferda a Brouk Pytlík svorně spolupracují na organizaci velkých sportovních her a na zlepšení kondice reprezentantů domácího mraveniště. Jsou zde probrána témata jako efektivní trénink a fair play. Bohužel z knihy trčí přílišná didaktičnost.

Mravenci se nedají (1954)
Na knize je velmi znát letopočet jejího vzniku. Na druhou stranu zde Sekora dokázal asi nejlépe vybudovat dramatické napětí. Ferda se ztratil a nalézá mladou mravenčí matku. Sám buduje provizorní mraveniště a vychovává první generaci dělníků. Brzy se objeví ohrožení v podobě aristokratických mravenců otrokářů. Horečně se buduje silné opevněné mraveniště, ale nakonec rozhodující roli sehraje válečná lest. Po historickém vítězství se Ferda vrací do rodného mraveniště, kde zřejmě bude vyprávět nové generaci o svých dobrodružstvích.

Mravenec v proměnách doby
I do osudů hmyzu se promítaly lidské dějiny. Zatímco v prvním díle upomínají na 1. republiku jen uniformy škvorů policistů, v díle Ferda Mravenec v cizích službách zažijeme po incidentu s plošticí plynový poplach a rozdávání masek; helmy nepřátelských červených mravenců zobrazených na zadní předsádce odpovídají tehdejším helmám německé armády[3].
V díle Ferda cvičí mraveniště vedle komické dvojsmyslné zmínky o atomové pumě (s. 96) nalezneme scénu, kdy rozzuřený dav s pokřikem „Rozbijte mu tu boudu, beztoho je to šmelinář! “ zaútočí na šnečka podloudně prodávajícího falešné lístky (s. 98). Sekora píše, „prý mu [domek] až do prvního poschodí rozbili a všechny lístky mu sebrali bez placení“, ale ilustrace v závěru kapitoly evokuje spíše hlemýždě rozdrceného těžkou botou.
V posledním díle ságy pak najdeme mimo jiné: pracovní soutěžení, výhody stavební mechanizace, varování před neopatrnými řečmi („nepřítel naslouchá“), navenek roztomilé broučí záškodníky, kteří požírají mravenčí vajíčka. Příznačná je také totální mobilizace hmyzí říše – snad nikdo nezůstal v boji neutrální. Hlemýžď v tomto díle přechází na Ferdovu stranu. Za zmínku stojí i to, že zlí mravenci mají královnu, kdežto ti dobří maminku.

Související články

Brouk Pytlík


Reference

Ivo Fencl: Byl to básník – Ondřej Sekora                         Ivo Fencl: Ondřej Sekora a konejšení Ferdy Mravence
Blanka Stehlíková, Věra Vařejková, Ondřej J. Sekora: Ondřej Sekora – Práce všeho druhu
Vytvořil: Zdenka
Upravil: ota61
Zdroj: Wikipedie - otevřená encyklopedie
Dnes je 28.03.2024
Před 110 lety se narodil(a) Hrabal Bohumil
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno