Obsah: Kronika města Kocourkova

Kocourkov je smyšlená obec, která je dějištěm mnoha komických historek o kocourkovských obyvatelích, kteří dělají vše neúčelně a neúspěšně, v řece je např. tabulka, která má varovat před nebezpečím koupání při vysoké vodě: „Jakmile stoupne voda v řece nad tuto tabulku, je koupání zakázáno. “
Kocourkov vznikl pravděpodobně v ústním podání a z něj se později dostal do literatury. U nás patří ke klasice kocourkovského žánru kniha Ondřeje Sekory Kronika města Kocourkova, autor při tom vzpomíná, že první historky o Kocourkově slyšel v dětství od svého otce.
Svůj Kocourkov mají i jiné národy, např. ve starověkém Řecku hrály tuto roli Abdéry, které byly ovšem městem skutečným. Podobně na Moravě se kocourkovské příběhy vyprávějí o městečku Šimperk, jehož předobrazem je skutečné městečko Šilperk. Ve francouzské literatuře se objevuje obdobné městečko Brétizy. Německým městem podivínů je Schilda, nizozemským Kampen, anglickým Gotham; v Polsku městečku hloupých říkají Pacanów, v Srbsku Balov. Kocourkovskému podání se poněkud blíží též slovenské anekdoty o Záhorácích (třebaže jinak se na Slovensku užívá jméno Kocúrkov(o) či Čudáková).
Vytvořil: Zdenka
Upravil: ota61
Zdroj: Wikipedie - otevřená encyklopedie
Dnes je 23.04.2024
Před 67 lety se narodil(a) Ouředník Patrik
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno