Obsah: Encyklopedie literatury science fiction

Základy teorie literatury SF, její kořeny a vývoj v různých zemích i profily významných autorů v abecedním slovníkovém uspořádání.
Největší pozornost je věnována moderní SF. Autoři fantasy a horroru (žánrů se SF úzce spjatých) jsou s výjimkou těch nejvýznamnějších - J. R. R. Tolkiena, R. E. Howarda a S. Kinga - vynecháni. Do slovníku jsou zařazeni především autoři aktivní v 2. pol. 20. stol. , z těch starších jen ti proslulejší. Autoři 19. stol. ve slovníku zastoupeni nejsou, až na výjimku čtyř klasiků (Poea, Shellyové, Verna a Wellse), informace o nich jsou v druhé a třetí kapitole. Předkládaný slovník je svým záběrem materiálu ojedinělý, a to i ve světovém kontextu. Dobré grafické zpracování rejstříku zdůrazňuje přehledně autory, o nichž je podstatně pojednáno. Dále je slovník vybaven dodatky, v nichž jsou zahrnuty SF časopisy, filmy, divadlo, hry, ceny apod.
Encyklopedie, kterou edičně připravili Ondřej Neff a Jaroslav Olša jr. a jež je dílem početného kolektivu znalců a často také autorů tohoto žánru, seznamuje se základy teorie literatury science fiction, se vznikem a vývojem tohoto žánru v různých zemích a oblastech světa, s hlavními motivickými okruhy i s tvůrčími profily významných autorů. Historie science fiction je dokumentována především na vývoji v anglicky a rusky psané literatuře, ovšem v samostatných kapitolách je podán nástin této literatury v evropských národních písemnictvích. V abecedně řazeném slovníku jednotlivých autorů poskytuje encyklopedie nejen přehled díla těchto vybraných autorů, ale také základní charakteristiku a interpretaci významných děl.
Vytvořil: ota61
Upravil: janajau
Zdroj: http://www.mlp.cz
Dnes je 20.04.2024
Před 43 lety se narodil(a) Mahaněnko Vasilij Michajlovič
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno