Obsah: Akce L

Román známého českého radiologa světového jména, seznamující mladé čtenáře s velkolepými výzkumy ve vědě a technice atomového věku, který umožní lidstvu přetvářet přírodu.
Vědecko-fantastické vyprávění o dobrodružstvích tří českých a tří srbských chlapců, žijících ve dvacátém třetím století. V mrakodrapu Nové Prahy přihlížejí chlapci retrospektivnímu televiznímu vysílání o vědě a technice minulých tří století. Retrospektivní obrazy tvoří obsah první části knihy. Otec jednoho z chlapců, geofysik světové pověsti, podává v druhé části knihy návrh na kolonisaci sluneční soustavy a přednáší jej Světové vědecké a technické radě, zasedající ve velkoměstě vybudovaném na nové atlantické pevnině. Návrh je přijat a má být započato s kolonisací Měsíce. Dva z chlapců se účastní této výpravy. Kniha líčí jejich četná dobrodružství a setkání s meziplanetárním letounem Marťanů.

Běhounek se pro SF na sedm let odmlčel a v 50.  letech zahájil novou etapu své tvorby, ve které se pustil – jak se tehdy slušelo – do popisování komunistické budoucnosti. V roce 1956 vydává román Akce L (SNDK 1956). První polovina knihy popisuje úspěchy lidstva na poli vědy a techniky. Je podána ve formě filmu Vítězný pochod, který sledují dva kamarádi Jan a Petr jako historický dokument. Ve druhé části knihy chlapci odletí na Měsíc, kde se připravuje velkolepý projekt – urychlení rotace měsíčního tělesa. Během této „akce L“ jsou chlapci svědky objevu prastaré kosmické lodě z Marsu. Loď obsahuje dokumentární filmy o marťanské civilizaci, zničené globální katastrofou planety.
Vytvořil: ota61
Upravil: ota61, janajau
Zdroj: mlp + vkol.cz + legie.info
Dnes je 25.04.2024
Před 69 lety se narodil(a) Swolfs Yves
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno