Obsah: Sanditon

Mladá a bystrá dívka Charlotta přijíždí strávit léto do přímořského městečka Sanditon. Brzy pronikne mezi místní smetánku - dobrosrdečné lidi i pokrytecké snoby, kteří by z ospalého Sanditonu rádi vybudovali věhlasné lázně. Během dopoledních vycházek a odpoledních čajových sedánků, jež často představují jediné povyražení, jaké může městečko nabídnout, se Charlotta seznamuje také s lázeňskými hosty. Poznává sira Edwarda, žvanivého seladona se šlechtickým titulem, krásnou a tajemnou dívku Kláru, která dělá společnici pohádkově bohaté a vrtošivé lady Denhamové, hypochondrické sourozence Parkerovy, podivína Henryho, jenž se přijel léčit do Sanditonu z nešťastné lásky... A protože je Charlotta vybavena neobyčejnou inteligencí, pozorovacím talentem a smyslem pro ironii, dokáže pod slupkou nudných lázeňských dní vidět strhující dramata. Jedno z nich se rozpoutá přímo v jejím srdci, když se objeví muž, díky němuž Charlotta pozná dosud neznámý cit – lásku.
 
---
 
Poznámka vydavatele
Sanditon měl být v pořadí sedmým románem Jane Austenové, ale autorka už ho nestačila dokončit. Když počátkem roku 1817 začala psát jeho první kapitoly, byla vážně nemocná a zbývalo jí necelých šest měsíců života. Rozsáhlý fragment rukopisu se jmenoval Bratři (The Brothers), pozdější název Sanditon prosadila rodina spisovatelky.

Nedokončený román se stal výzvou pro spoustu obdivovatelů Jane Austenové, z nichž někteří se s větším či menším úspěchem pokusili dílo dokončit. Zřejmě nejlépe si vedla autorka, jejíž verzi vám nabízíme v tomto vydání. Paradoxně o níž příliš nevíme, dokonce si ani nejsme jisti jejím pravým jménem - nejprve se pod rukopis nepodepsala vůbec, později používala jména Anne Telescombeová nebo Marie Dobbsová. To ovšem neznamená, že bychom jí měli upřít podstatný autorský podíl na posledním příběhu Jane Austenové.
Vytvořil: janajau
Upravil: ota61, janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 20.04.2024
Den 26. výročí úmrtí Paz Octavio
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno