Obsah: Svět na jevišti

Výbor z rozsáhlého povídkového díla známého anglického humoristy, do kterého jsou -kromě povídek - zařazeny dvě do češtiny dosud nepřeložené autorovy knihy: Divadelní země a Na jevišti - i mimo ně. Jednotícím tématem pro všechny tyto texty je autorova velká láska - divadlo.
"V životě skoro každého člověka", píše Jerome, "nastane chvíle, kdy cítí, že se narodil proto, aby se stal hercem. Toto vzplanutí takového člověka zasáhne, když je mu kolem devatenácti a drží se ho, dokud mu není skoro dvacet. Dotyčný si však myslí, že jen on sám je prodchnutý nadáním - a že by bylo hříšné oslyšet toto vznešené , volání'. Mě samotnému se to stalo obvyklým způsobem. Sledoval jsem jednoho večera v divadle inscenaci Romea a Julie, když tu mi znenadání blesklo hlavou, že právě pro herectví mám nadání. Jakmile jsem se se svým poznáním svěřil přátelům, začali mi domlouvat. Označovali mne za blázna a říkali, že mne vždy považovali za rozumného člověka, a bylo to tehdy poprvé, co jsem to od nich slyšel... Od svého záměru jsem se však odvrátit nedal... "
Těmito slovy popisuje v sebeironickém, bystrém vyprávění jedno ze svých životních období, které prožil jako herec. Jerome píše o svých strastiplných začátcích, vtipně popisuje zmatky s popletenými příchody na jeviště i komická nedorozumění na scénách. Divadlo se mu ve vzpomínkách jeví jako líbezná, čarovná země, a trápení, která chudého herce tehdy soužila, vypadají zpětně jako malicherné epizody. Jindy dává čtenářům návod, jak se vyznat v záplavě dobových konvenčních her, jak jim porozumět a jakých detailů si všímat. Herec a autor mnoha divadelních her ví, o čem mluví. Do hloubky rozebírá charakteristiky typických divadelních postav - padoucha, hrdinku, komického milovníka, právníka, venkovského balíka... Rozlišuje, jak umírá padouch a jak hrdina, jaké jsou jejich obvyklé repliky, komentuje divadelní mluvu a rozebírá jejich povahu. Hrdinka tak často pláče nad svým dítětem, že to je neustále ve vlhku. Hrdina má zase ve zvyku pronášet mravoličná kázání a je naplněn vznešenými city jako balón vzduchem. Padouch miluje hrdinku, kouří a nosí bílé límečky a padoušství se oddává nikoli z osobního prospěchu, nýbrž z lásky k věci. Závěr tvoří humorné úvahy, které se dotýkají nejen divadla a herectví samého, ale všeobecně lidských vlastností, předstírání i touhy po uznání v našich životech. Také toto duchaplné a svižné čtení jednoho z nejpřekládanějších autorů, ve kterém Klapka s laskavou ironií popsal různé lidské pošetilosti, svízele i radosti, a které bylo napsáno před 100 lety, dokazuje že Jerome není autorem pouze Tří mužů ve člunu.
Stage-land 
On the stage - and off 
Idle ideas in 1905 ...







 















Vytvořil: Mady
Upravil: janajau
Zdroj: Anotace z knihy Svět na jevišti
Dnes je 19.04.2024
Před 117 lety se narodil(a) Bezděková Zdeňka
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno