Obsah: Ženy kolem Goetha

Chronologický průvodce životními příběhy žen z úhlu Goethova pohledu.
Vzhledem ke stavu pramenů představuje autorka biografických medailonů, ženy kolem Goetha především podle jeho biografie, ale i podle dochovaných svědectví a podle jejich výpovědí a zkoumá k jakému typu žen se cítil přitahován. Ženy, které se s Goethem setkaly, jsou ženy generace jeho rodičů, jeho vrstevnice a ženy generace jeho dětí, všechny se společným údělem typickým pro společenské poměry konce l8. a začátku l9. století.
Johann Wolfgang Goethe, jehož 250. výročí narození si v příštím roce připomene celý kulturní svět, je znám nejenom jako velký básník, ale také svými bouřlivými a četnými milostnými vzplanutími. Vždyť ještě ve svých třiasedmdesáti letech se v Mariánských Lázních, které stejně jako Karlovy Vary a Teplice často a rád navštěvoval, zamiloval do sedmnáctileté Ulriky von Levetzow. a dokonce požádal o její ruku.
V poutavé knížce vykresluje autorka nejen tento básníkův poslední milostný vztah a portrét mladé Ulriky, ale také portréty dalších osmi žen, které hrály hlubší úlohu v Goethově životě a podstatným způsobem ovlivnily i jeho literární tvorbu.
Vytvořil: ota61
Upravil: janajau
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 29.03.2024
Před 64 lety se narodil(a) Nesbo Jo
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno