Obsah: Černý obelisk

Německo roku 1923. Bouřlivá vlna inflace zavedla mladou výmarskou republiku do hluboké krize - hospodářské i mravní. V neklidné době po nedávno prohrané válce se odvíjí osudy Ludvíka Bodmera, básníka a varhaníka, který dříve býval učitelem a nyní si vydělává jako prodejce náhrobků, Jiřího, Ludvíkova kamaráda z války a zároveň zaměstnavatele, Isabely, jež je ztělesněním čisté, romantické lásky, a pestré mozaiky dalších obyvatel malého města, od dobráků přes šmelináře až po nebezpečné přívržence nastupujícího nacismu.
Ještě se nerozptýlil pach krve a prach poslední zkázy a na svět opět dopadá temné světlo apokalypsy. Německo po 1. světové válce zaplavila vlna inflace, mnohé ožebračila, jen málokterým přinesla zisky. Invalidní váleční veteráni se na ulicích potkávají s prvními ozbrojenými skupinami hnědých košil.
Ludvík Bodmer, bývalý učitel, nyní zaměstnanec firmy s náhrobky Jindřich Kroll a synové, varhaník v kostele ústavu pro choromyslné a básník, bojoval na frontě a válka ho notně poznamenala. Hledá smysl života, protože příliš zblízka poznal smrt. Je mluvčím a zároveň kritikem své doby. Jeho životní filozofií a pohled na současný svět ovlivňují blízcí přátelé a lidé kolem něho: pragmatický zaměstnavatel Jiří, křehká schizofrenička Isabela-Geneviève, majitel žulových závodů a dobrodruh Riesenfeld, hoteliér Eduard Knobloch, „vulgární dáma z nóbl světa" Líza, varietní umělkyně Gerda a mnoho dalších postav, které dokreslují široké spektrum nejrůznějších charakterů nejen německého maloměsta, ale přeneseně celé tehdejší výmarské republiky.
Téměř lyrický Ludvík nese mnohé autobiografické rysy a jeho ústy vyslovuje autor své názory na německý nacionalismus, válku, mravní úpadek a současné životní hodnoty. Na rozdíl od předchozích románů však použil jako výrazný umělecký dialog založený na humoru přecházejícím od jemného vtipu přes ironii a nadsázku až k sarkasmu.
Vytvořil: Mady
Upravil: janajau
Zdroj: Anotace z knihy Černý obelisk
Dnes je 18.04.2024
Před 39 lety se narodil(a) Townsend Jessica
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno