Obsah: Panský dům

První díl románové trilogie volně navazuje na román Taj-pan. Odehrává se v Hongkongu a líčí snahy Ianna Dunrosse o záchranu rodinné firmy.

Panský dům je román od Jamese Clavella z roku 1981, jehož děj se odehrává v Hong Kongu roku 1963. Je součástí cyklu Asijská sága – šesti románů z prostředí Asie od Jamese Clavella .

Je to velmi obsáhlý román o více než 1200 stránkách, s desítkami postav a mnoha prolínajícími se dějovými liniemi. V roce 1988 byla podle knihy natočena stejnojmenná televizní minisérie s Piercem Brosnanem v hlavní roli.

Panský dům je také přezdívka firmy Struan's, obchodní společnosti, která hraje ústřední roli ve většině románů Asijské ságy.

V roce 1963 se tchaj-pan Ian Dunross pokouší zachránit rodinnou firmu (Struan's) z obtížné finanční situace, v které ji zanechal jeho předchůdce. Proto se snaží uzavřít partnerství s americkým milionářem a zároveň se brání Quillanu Gorntovi, který chce konečně zničit Struan's. Mezitím čínští komunisté, tchaj-wanští nacionalisté a sovětští špióni usilují o získání vlivu v Hong Kongu, a britská vláda se jim v tom snaží zabránit. A jak se zdá, nikdo nemůže ničeho dosáhnout, aniž by se neobrátil o pomoc k místnímu podsvětí.

Hlavním rozdílem mezi románem a televizním zpracováním je posun děje do konce 80. let 20. století.
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: databaze knih
Dnes je 28.03.2024
Den 30. výročí úmrtí Ionesco Eugéne
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno