Obsah: Anna In v hrobech světa

Sumerská bohyně Inanna ze starobylého mýtu, zaznamenaného na hliněných destičkách, se vrací v knize Olgy Tokarczukové Anna In v hrobech světa.
Mýty jsou univerzální a nadčasové příběhy, které reflektují a utvářejí naše životy - odhalují naše přání, obavy, touhy a poskytují nám vyprávění, jež nám připomínají, co znamená být člověkem. Někteří z předních současných světových spisovatelů se rozhodli převyprávět vybrané starobylé mýty moderním způsobem a přiblížit je dnešnímu čtenáři. Vznikla tak jedinečná knižní série Mýty, do které přispěli mimo jiné Chinua Achebe, Margaret Atwoodová, Karen Armstrongová, AS Byatt, David Grossman, Milton Hatoum, Natsuo Kirino, Alexander McCall Smith, Tomás Eloy Martínez, Viktor Pelevin, Ali Smithová, Donat Tarttová, Su Tong, Dubravka Ugrešićová, Salley Vickersová a Jeanette Wintersonová.
Olga Tokarczuková přišla s knihou o Anně In. Čerpala z prastarého sumerského mýtu o bohyni Inanně, která sestoupila do podzemí, aby našla svou sestru, porazila smrt a vrátila se...
Když opět s Annou In čekáme mlčky na další přestup, na změnu komplikovaných spojení, dotýkám se její dlaně - v podstatě je to stále stejná otázka: Proč? Co ji tam táhne, proč tam jde? Cožpak tady nemá všechno, co je možné mít? Nemění se, neumírá, pohybuje se svobodně v souřadnicích města - do stran, dopředu a dozadu, nahoru a dolů, do hloubky a k povrchu. Umí vycházet za město. Tam si protahuje kosti. Dívám se jí do očí, ptám se a čekám na odpověď.
 
Vytvořil: Tomcek
Upravil: Tomcek, janajau
Zdroj: Anotace z knihy Anna In v hrobech světa
Dnes je 24.04.2024
Den 72. výročí úmrtí John Jaromír
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno