Obsah: Honzlová

Na nezapomenutelném příběhu Jany Honzlové, neprokádrované členky souboru písní a tancí Sedmikráska, dokázala tehdy začínající autorka to, na čem ztroskotalo předtím i později mnoho slavnějších a zkušenějších spisovatelů: pro dnešní i budoucí generace věrně zachytila a spoutala do do živého tvaru frašku zvanou "budování socialismu". Román s výrazně autobiografickými prvky začala psát Zdena Salivarová ještě v Praze, dokončila jej až v Torontu, kam se po roce 1968 přestěhovala se svým manželem J. Škvoreckým.
Román o vnitřně silné, opravdové ženě, která se střetává s ideologickým, totalitním režimem. Mladá zpěvačka hudebního a tanečního souboru Sedmikrása nemohla odjet z politických důvodů na zahraniční turné. Otec Jany Honzlové, hlavní hrdinky románu, emigroval do Ameriky a tím způsobil celé rodině velké problémy. Bratra Iva zavřeli a pracuje v Uranových dolech v Jáchymově. Další bratr Pavel nastoupil vojnu u pétépáků. Sestra Jarmila se za rodinu stydí, raději se odstěhovala do Ženských domovů a k rodině se nezná. Jana si nejlépe rozumí s dvanáctiletým Hugem. Další sestra Andula vzala již v patnácti život do vlastních rukou. Je v jiném stavu s vojákem a chystá se její svatba. Celá početná rodina žije v pavlačovém domě. Koupelnou je lavor v kuchyni a záchod je společný na celé patro. Matka nedokáže děti uživit a tak všichni žijí z toho, co vydělá Jana a z darů od ostatních obyvatel domu. V práci to Jana Honzlová neměla jednoduché, neboť v souboru bylo dost členů, kteří na Janu donášeli STB - o jejím životě, o tom, že na zájezdu do Francie večeřela s českým emigrantem. Téměř všem svým kolegům je trnem v oku, neboť vystudovala gymnázium a má dostatečné jazykové znalosti, které si stále doplňuje, je schopna překládat do cizích jazyků západoevropských zemí.
Velmi dobře se Jana zpřátelila s uklízečkou, paní Pelikánovou. Jednou zašli spolu na večeři. Paní Pelikánové se udělalo špatně a zemřela. Státní bezpečnost obvinila Janu, že paní Pelikánovou okradla a naznačovali jí i spáchání vraždy. STB stále chtěla po Janě, aby podepsala spolupráci. Ta to však odmítla.
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 19.04.2024
Před 103 lety se narodil(a) Klánský Mojmír
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno