Obsah: Program pro přeživší

Tender Branson vyrostl v uzavřené komunitě přísné, puritánsky vedené sekty a tak jako mnozí jiní byl i on jednoho dne vyslán do „vnějšího světa", aby za stravu a byt vykonával různé podřadné práce. Když se k němu dostane zpráva, že členové sekty spáchali kolektivní sebevraždu, znamená to jediné: zabít se. Ostatní to udělali, někteří hned, jiní později. Vláda pro ně vytvoří speciální záchranný program, přesto zbylých členů valem ubývá. Po deseti letech zůstane Tender Branson jediným, kdo přežil. V té chvíli se stává prvkem byznysu, neboť agentura z něj „vyrobí" novodobého mesiáše...
Autor před námi nijak netají vyústění příběhu, už proto, že „začíná na konci", scénou, v níž hrdina letí sám v uneseném letadle, čeká, až dojde palivo, a zatím nahrává do černé skříňky letounu svůj životní příběh - aby se před světem očistil.
Chuck Palahniuk se otevřeně vysmívá moderním kultům, sektám i mesiášství amerických televizních kazatelů. Hovoří zároveň o vlivu médií a propagandy, o masové kultuře a manipulaci. Program pro přeživší je vynikající a vysoce aktuální černá groteska; ne náhodou byl román přirovnáván k některým dílům Kurta Vonneguta.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 16.04.2024
Před 63 lety se narodil(a) Kostřicová Blanka
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno