Obsah: Podivný případ se psem

Detektivní novela Marka Haddona se stala literární událostí, okamžitě obletěla svět a ve Velké Británii byla zvolena Knihou roku 2003 v rámci prestižní Whitbreadovy cenu.
Podivný případ se psem neřeší Sherlock Holmes, ale patnáctiletý Christopher s vážnou poruchou osobnosti. Autismus mu brání, aby vnímal život jako ostatní lidé, jejichž chování ovšem pečlivě sleduje a vtipně komentuje. Díky přísné, až puntičkářsky přesné logice se jeho úvahy nad činy ostatních podobají bystrým glosám a v příběhu, který vypráví nemocí poznamenaný chlapec, se tak střídají dojemně smutné postřehy s nebezpečně humornými situacemi.
Christopher je nadaný matematik, miluje přírodní vědy a obdivuje Sherlocka Holmese. Psa baskervillského zná nazpaměť. A právě tady začíná i jeho vlastní „podivný případ se psem". Na jedné ze svých výprav nalezne u sousedky na zahradě mrtvého pudla Wellingtona, probodnutého vidlemi. Rozhodne se, že vypátrá, kdo psa zabil, protože vražda přece nesmí zůstat nepotrestána - to je logické. Podnikne dokonce odvážný výlet ze Swindonu až do Londýna, aby se s psím vrahem střetl tváří v tvář. Ale potkává tu někoho jiného - své vlastní odcizené rodiče.


Vytvořil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 29.03.2024
Před 52 lety se narodil(a) Cline Ernest
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno