Obsah: Bartošova Kronika pražská

Bartošova Kronika pražská od léta páně 1524 až do konce léta 1530   / Bartoš Písař  ; Dle dvou rukopisů cís. veřejné knihovny Pražské k vyd. uprav. Karel Jaromír Erben          . - V Praze: Kalve, 1851  . - [26], 8, 376 s.      
D Digitalizovaný dokument



První tištěné vydání kroniky popisující pražskou bouři v r. 1524 a následující roky, kdy se vlády v Praze násilně zmocnila kališnická strana Jana Pašky z Vratu a opoziční luterská strana Jana Hlavsi z Liboslavi byla perzekuována (v češ. ).
Bartoš Písař naznačil svojí kronikou "Chronica de seditione et tumultu pragensi 1524 - Kronika o pozdvižení jedněch proti druhým v obci pražské - 1524-30, též jako Kronika pražská" nové cesty českého dějepisectví. Jeho sloh byl prostý a nenucený, někdy poněkud rozvláčný. Ve svém díle vynikal prostonárodními výrazy. Autor v kronice jadrným způsobem vylíčil dramatické události po roce 1524. Líčí diktátorský způsob vlády nad Prahou staroutrakvisty Jana Paška z Vratu a jeho přívrženců. Své odpůrce, především pak z řad přívrženců M. Luthera a jeho učení stíhal diktátor peněžitými pokutami, vězením, vypovězením z Prahy i drastickými popravami. Uvádění faktů v kronice je přesné a spolehlivé. Autor nedodržuje přísně chronologický postup, jak bylo dosud u kronik obvyklé, ale svůj výklad opírá o listiny a jiné písemné prameny. Roku 1527 zaznamenal Bartoš Písař ve své kronice jev, připomínající polární záři. - Kronika byla 19. 10. 1601 přepsána od Jeremiáše Groffa Miletínského a v této podobě i dochována. Kroniku uveřejnil v roce 1851 Erben na základě dvou rukopisů nacházejících se v univerzitní knihovně Pražské. Třetí zachovaný rukopis se nachází ve Strahovské knihovně. V tomto rukopise je vedle rozličných poznámek i epilog, který líčí zajímavé podrobnosti o událostech roku 1483, úvahy o nich a srovnání bouří z roku 1525 a roku 1483. Tento epilog má pět kapitol. -
Vytvořil: ota61
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 23.04.2024
Před 98 lety se narodil(a) Donleavy J. P.
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno