Obsah: Fotbalová horečka

Malého Nicka postihla roku 1968 v nejcitlivějším životním období, ve věku jedenácti let, rodinná událost, která dokáže negativně poznamenat život snad každého dítěte: jeho rodiče se rozvedli.
Nick na ten rok vzpomíná s láskou a vděkem. Kromě zmíněné banality jej totiž potkala ještě jedna událost, jež skutečně poznamenala a nadobro změnila jeho život: otec jej poprvé vzal na fotbalový zápas Arsenalu.
Od té chvíle se z něho nestal pouze zarytý fotbalový fanoušek, ale jedinec fotbalem doslova posedlý. Otec jej bral dále na zápasy Arsenalu v naději, že je to sblíží, i když už bydleli každý jinde. Ta sobotní odpoledne se však místo toho stávala přehlídkou mlčení, protože syn nedbal na otcovy pokusy a s fanatickým soustředěním sledoval zápasy.
Dětství se překulilo do mládí a kolem Nicka se začaly točit holky. Ale měly to povoleno jen v těch chvílích, kdy se v jeho blízkosti netočil míč. Pak měly smůlu. Jedenáct chlapů na trávníku bylo pro Nicka přednějších než jedna slečna po boku, ať v jakékoli poloze.
Uběhlo i mládí, z Nicka se stal uznávaný spisovatel, napsal chytré, a přitom veselé a kritikou ceněné knížky Jak na věc a Všechny moje lásky. Nakladatelé sice dychtivě čekají na každou novou, ale i ten nejpřísnější z nich ví, že jakmile se hraje fotbal, Nick Hornby nepíše, i kdyby měl vrátil vyplacenou zálohu.
Naštěstí k tomu nikdy nedošlo, Hornby je disciplinovaný autor, a i tuto svou autobiograficky laděnou knihu dodal včas. Podařilo se mu v ní podívat se na svůj uplynulý život očima fotbalu, který nenechává lhostejným snad každého druhého Brita, nejméně z nich však zřejmě Hornbyho. Jeho pokus o autobiografii není datován významnými životními mezníky, nýbrž daty jednotlivých zápasů, kdy náhodou k nim taky něco prožil. Ať se v jeho životě dělo cokoli, v knize je to nahlíženo optikou plných, deštěm skrápěných tribun, zvláštních vlaků, jimiž se fanoušci dopravují sem a tam ze zápasy, plechovek teplého piva, klubových hymnů zpívajících ochraptělými hlasy.
A jako vždy v Hornbyho případě je to zároveň i kniha nesmírně veselá.

Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: Anotace z knihy Fotbalová horečka
Dnes je 19.04.2024
Den 21. výročí úmrtí Erben Václav
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno