Obsah: Česká filmová hudba

Kniha je pokusem vytvořit náčrt dějin české filmové hudby.
Obsáhlá monografie české filmové hudby mapuje její vývoj na základě hrané tvorby od doby němého filmu až do závěrečných let normalizace v 80. letech 20. století.
Proces využívání a fungování hudby ve filmu a její vznik jako samostatné, mnohdy kongeniální tvorby v rámci filmového umění je námětem knihy dvou zkušených autorů. Opírají se o veškerou dostupnou litarturu a články domácí provenience, českou a československou hudební filmovou produkci však zasazují důsledně i do kontextu světové filmové tvorby. Podle jejich slov je kniha daleko spíše než historií či dějinami komentovanou chronologií hudebních filmových děl. Především z časových důvodů zůstává stranou oblast hudební stránky animovaných a krátkých filmů. Kniha vedle poznámkového aparátu nabízí jmenný rejstřík a rejstřík v knize pojednávaných či zmiňovaných filmů.  
 Autoři také rezignovali na jakékoli doplnění knihy o polistopadovou dobu, a tak zachycuje "jen" vývoj do konce normalizace. I tak však je publikací mimořádnou a její takřka "skriptová" podoba na tom nic nemění. (... ) Matzner i Pilka jsou výborní esejisté, takže kniha se i dobře čte.
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 29.03.2024
Před 81 lety se narodil(a) Idle Eric
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno