Obsah: Báseň na dosah Eidosu

Báseň na dosah Eidosu : ke stopám fenomenologie v ruské literatuře a literární vědě  / Zdeněk Mathauser  ; dosl. Vladimír Svatoň          . - Praha: Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, 2005  . - 375 s. : obr. ; 21 cm        ISBN 80-7308-091-5  : Kč∼130, 00 

Sborník studií, recenzí, článků a rozhovorů o ruské literatuře se zabývá vlivem fenomenologie na ruskou literární teorii 20. století. Texty v jubilejním sborníku nahlíží ruskou literaturu 19. i 20. století v průniku filozofie a lyriky.
Sborník studií o ruské literatuře 19. a 20. století představuje průřez celoživotním dílem profesora Zdeňka Mathausera. Jednotlivé studie reflektují Husserlovu fenomenologii a její stopy v ruské literární teorii 20. století, její silný vliv na ruskou modernu, demonstrovaný na konkrétních literárních dílech i osudech. Sborník rovněž přináší soubor několika obecných úvah (Kulturní dědictví jako filozofický problém, Fenomenologie světnice). Závěrečnou část sborníku tvoří rozhovory s autorem a dalšími osobnostmi o literatuře (Jiřím Cieslarem, Věrou Linhartovou).
Vytvořil: ota61
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 23.04.2024
Den 48. výročí úmrtí Štemenko Sergej Matvejevič
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno