Obsah: Jako zabít ptáčka


Dnes již klasický román moderní americké literatury, za který autorka v roce 1961 obdržela Pulitzerovu cenu. Příběh justiční vraždy nevinného černocha na americkém jihu v první třetině 20. století, viděný očima dvou malých dětí. Neměnný řád světa je narušen: nevinný černoch je křivě obviněn ze znásilnění bělošky a postaven před soud. Obhájcem černocha se stává otec obou dětí, který bere tento případ jako věc své osobní cti. Kniha navazuje na humanistické tradice Marka Twaina.
Román Jako zabít ptáčka (To Kill a Mockingbird) vydaný v roce 1960 zaznamenal okamžitý úspěch, byl oceněn Pulitzerovou cenou a v roce 1962 se dostal na stříbrná plátna.
Od té doby fascinoval příběh o dětství, spravedlnosti a rasových vztazích odehrávající se ve 30. letech v malém městečku v Alabamě miliony diváků a čtenářů na celém světě.

Kniha i film patří v USA k velmi oblíbeným klasickým dílům. Stejnojmenný film režiséra Roberta Mulligana získal kromě řady jiných cen též Oscary za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli (G. Peck), nejlepší scénář (Horton Goote) a nejlepší výpravu v černobílém filmu. Kromě toho měl ještě pět oscarových nominací: herečka ve vedlejší roli (M. Badhamová), černobílá kamera (Russell Harlan), hudba (Elmer Bernstein), režie a nejlepší film.
V roce 2006 se dílo umístilo na seznamu knih, sestaveného britskými knihovníky, jež by měl každý člověk přečíst, než zemře.
Vytvořil: Tessazlesa1
Upravil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 18.04.2024
Den 50. výročí úmrtí Pagnol Marcel
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno