Obsah: Pokoj

Ojedinělý román citlivě prozkoumává dětskou duši vystavenou extrémním podmínkám a vyzývá k zamyšlení, které dojímá i děsí.
     Příběh vězněné dívky, která se stane matkou tyranova dítěte. Svět, nahlížený pětiletým chlapcem, který nikdy neopustil místnost velkou několik čtverečních metrů a jemuž matka prezentuje Pokoj jako celý svět.
     Svět Jacka, jak se chlapec jmenuje, se smrskává na několik jednotlivostí jako Postel, Stůl, Koberec, Pavučina... Ty pak v Jackově světe nejsou pouze konkretizací univerzálních věcí, ale stávají se jedinými zástupci svého druhu. A proto k nim Jack chová téměř nábožnou úctu, chová se k nim jako k sobě rovným. Jack navíc vnímá a pojmenovává i místa či věci, kterých bychom si ani nevšimli - vzniká tak např. Podpostelí.
     "Pokoj" uchvacuje tím, s jakou důsledností a psychologickou věrohodností autorka vykresluje Jackův vnitřní svět, hraje si s jazykem, tvoří nová slova. Vlastně konstruuje zcela novou kognitivní mapu, která je možná deformovaná vězněním, ale na druhé straně je až nebezpečně krásná. Scéna, kdy je Jackova matka psychicky mimo a Jack si sám hraje, patří k tomu nejlepšímu, co dnešní literatura dokáže nabídnout. Dále je vskutku mistrně podán střet dvojice matka-Jack s okolním světem, kam se jí podaří uprchnout. Zde Donoghueová konfrontuje Jacka s novinkami a zachycuje jeho snahu pochopit velký svět, jenž ještě před několika dny byl pouhou iluzí z obrazovky. Až zde se naplno projevuje hluboká tragika Jackova charakteru, který sice dokáže v Pokoji žít, fungovat, a dokonce být šťastný (pro nás nepochopitelně, pro sebe samého zcela přirozeně a absolutně), venku mu to ale činí ohromné obtíže...
Vytvořil: Felix
Upravil: pan.Kchiu
Zdroj: Anotace ke knize
Dnes je 20.04.2024
Před 71 lety se narodil(a) Faulks Sebastian
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno