Obsah: Bezpečné známosti

Hlavním hrdinou je nadporučík Adalbert Hluchý (Bertík). Vyšetřuje spolu s kapitánem Exnerem (Kamilem Bavorem) vraždu taxikáře Antonína Fereckého. Zpovídají všechny lidi, které měl Ferecký zapsané ve svém zápisníku. Mezi nimi je i krásná taxikářka Irena Sladká, do které se Hluchý zamiluje. Ona bydlí v ubytovně pro dámy.  
V této knize nejde jen o to vypátrat, kdo zločin spáchal, ale hlavně proč k němu došlo. Rozepisují se události, které vraždě předchází a popisuje se v nich, co byl vlastně Ferecký za člověka. Dozvídáme se, že to byl pěkný gauner a rváč. Každý z něj měl strach.  
Poté, co je Sladká vyslýchána a prozradí jméno člověka, kterého pozná z fotky, že se s Fereckým znal, ji někdo pořádně zmlátí. Zmlátili ji proto, aby náhodou neřekla nějaké další věci. Aby se policie nezačala zabývat také jinými nekalostmi, které provozoval Fereckého kamarád František Lupuch přezdívaný Hugo. Ten byl namočen v různých podvodech a krádežích. Hluchý s Exnerem vyslýchají rodiče Fereckého, pak i jeho bratra, který by měl plno motivů k vraždě, protože ho nenáviděl.  
Nakonec se ale vše vyřeší. Pachatelem je Paclt. Muž, který byl jako mladý na stejném internátě jako Ferecký. To, že Fereckého zabije, ho napadlo, když se jeho syn zabil. Chtěl se pomstít a nenechat takového gaunera jako je Ferecký přežít. Nakonec příběhu se schází Sladká s Hluchým na večeři a vypadá to, že se spolu budou scházet i nadále.
Vytvořil: Paja
Upravil: ota61, janajau
Dnes je 28.03.2024
Před 73 lety se narodil(a) Kamen Jiří
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno