Obsah: Ve stínu zlaté hory

Každá cesta za „zlatým" snem je trnitá... Ta, po níž se vydal mladý Alexander Kinross, začíná na skotské vysočině, v rodině chudého chalupníka. Alexander se dozvídá, že není skutečným synem svého otce, získává stigma nemanželského dítěte, a aby unikl ostudnému osudu, uteče z domova. To neznamená jen vymanění z nelaskavého prostředí, ale k Alexandrově smutku i ztrátu možnosti se vzdělávat. Alexander tedy čte... A čte hodně. Je ctižádostivý a dychtí po vědění, což se projevuje i v práci. Na dělnickém žebříčku pomalu zdolává příčky, až si konečně dokáže vydělat dost peněz, aby se mohl vydat za velkou louži. Alexander totiž sní o tom, že nalezne zlaté ložisko, vydělá si hodně peněz a své rodné vesnici pak „ukáže".
Jakkoli cesta k nalezení bohatství není jednoduchá, zdá se, že Alexandrovi se daří ji úspěšně sledovat. Když se konečně usadí v Austrálii a založí město Kinross, napíše si domů, do rodné vesnice, aby mu poslali jako nevěstu jednu z jeho četných chudých sestřenic.
Strhující příběh, který se před námi otevírá, je jímavou výpovědí o hledání štěstí, ale i o sobeckém lpění na vlastních požitcích, o smutku a beznaději, stejně jako o překvapivé velkorysosti, schopné přinést nejvyšší oběti. A za tím vším velkolepý obraz světa ve druhé polovině devatenáctého století se všemi převratnými změnami. Především pak panorama australských dějin, úzce svázaných nejen s domorodým obyvatelstvem, ale i s osudy mnoha přistěhovalců, jejichž svébytné (a pestré) kořeny kontinent kulturně i politicky obohacují.
Vytvořil: Mady
Upravil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 25.04.2024
Před 69 lety se narodil(a) Swolfs Yves
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno