Obsah: Betonová iluze

Podtitul: Polemika o realitě jednoho velkého snu. (Československé stálé opevnění z let 1935 – 1938, jeho cena, osud a smysl)
"Betonová iluze" je unikátní kniha, která na celkem malé ploše jednoznačně a především srozumitelně uvádí na pravou míru svaté téma Československého stálého opevnění z let 1935 až 1938.

Aniž se chce vysloveně dotknout tak četných zastánců tohoto osudového omylu, staví se vědomě proti meritu aktuální záplavy "bunkrologické literatury" české i zahraniční. Přitom je cenná právě tím, že se tak děje kvalifikovaně, na základě naprosto reálných fakt, údajů a skutečností, především však věcně a bez jinak obvyklých emocí. Kniha sice na jedné straně podává běžný informativní přehled české i světové pevnostní tématiky, avšak právě na tomto věcném základě jednoznačně dokládá beznaděj a fatální neperspektivnost "fortifikačního šílenství" jak v předválečné Evropě, tak - a to důrazně - v Československu konce třicátých let minulého století. K tomu s uvedením relevantních údajů o obou stranách potenciální fronty jednoznačně prezentuje katastrofu ze září 1938, právě jako přímý důsledek československé "betonové iluze". Velkým přínosem knihy je vedle publikace detailních náčrtů, map, konkrétních souvisejících údajů a tematických dokumentů premiérová prezentace úctyhodného souboru původních, jedinečných fotografií opevnění, pořízených v Čechách, na Moravě a na Slovensku, také však v pevnostních pásmech západní Evropy, v běhu posledních třiceti let.
Vytvořil: pan.Kchiu
Dnes je 28.03.2024
Před 73 lety se narodil(a) Kamen Jiří
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno