Obsah: K...jako kat

Jedenáctá kniha série Kinsey Millhoneová.

Lorna Keplerová byla krásná, ale velmi tvrdohlavá dívka. Vyhledávala samotu a přitom neustále koketovala s nebezpečím. Možná právě to ji zabilo.
Její smrt je obestřena celou řadou nesnadných otázek. Policie se domnívá, že jde o vraždu, ale nenachází ani motiv, ani žádného podezřelého. Záhadou zůstává i způsob vraždy: Lornino tělo bylo nalezeno již v takovém stupni rozkladu, že nelze s jistotou vyloučit ani přirozenou smrt. Policajti, jako všude přehlcení prací, se případem postupně přestali zabývat a Lornin svazek byl zařazen mezi ostatní nevyřešené kauzy.
Zločin ale nedává spát dívčině matce, která je sužovaná jistotou, že někde po světě chodí pachatel, jenž vyvázl se zdravou kůží.
Deset měsíců po dceřině smrti navštěvuje Janice Keplerová psychoterapeutickou skupinu a pokouší se vyrovnat se svou ztrátou a hněvem. To se jí však nedaří. A tak se jednoho večera po skončení sezení odhodlá zaklepat na dveře Soukromé detektivní kanceláře, v jejíchž oknech se svítí.
Kinsey Millhonová byla vtažena dveřmi, které Janice otevřela, do pekla nepomstěných vražd, kde jenom smlouva s ďáblem může upokojit neklidné duchy obětí a osvobodit duše živých, jež tu po sobě mrtví zanechali.

Jedenáctá kniha detektivek podle abecedy Sue Graftonové, které si získaly čtenáře po celém světě, je laděna v pesimistickém tónu. Otevírá nám tíživý svět bolesti a zármutku, v němž vrazi žijí svobodně a volně neobvinění, nepotrestáni, bez pokání. K... jako kat je příběh tajemný, spletitý a velmi zneklidňující.
Sue Graftonová dokonale ovládá své řemeslo. Je vynalézavá, pokud jde o zápletky, svěží i vtipná v dialozích, brilantní v charakteristikách. Čtenářům sdělí právě jen tolik, aby s napětím dokázali s hlavní hrdinkou sledovat stopu, a nechá-li svou Kinsey, aby se občas po vzoru Phila Marlowa zamyslela nad stavem světa, utne ji dřív, než se tyto mírně depresivní úvahy, tak pěkně charakterizující stav její duše, promění v únavné mudrování.
Sue Graftonová dokáže vymyslet napínavý příběh a umí ho vyprávět. V čase, kdy na půdě detektivky i thrilleru přibývá autorů přesvědčených, že k úspěchu u čtenářů je třeba, aby krev stříkala z každé stránky a naturalisticky popisované sexuální vylomeniny kořenily málem každý odstavec, je něco takového hodno poklony.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 19.04.2024
Den 96. výročí úmrtí Klíma Ladislav
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno