Obsah: Samurajova žena

Pátá kniha série Sano Ičiró.

Pojďte a vydejte se s námi proti proudu času, do doby božských císařů, nelítostného šóguna a hrdinných samurajů, do Japonska 17. století...
Sano Ičiró, plným titulem Nejctihodnější vyšetřovatel věcí událostí a lidí, stojí před nejtěžším úkolem, jaký mu život zatím uchystal.
V dalekém Mijaku, sídle císařského dvora, došlo k záhadné vraždě, kterou si nikdo neumí vysvětlit. Protože obětí nebyl nikdo menší než jeden z ministrů, je Sano neprodleně vyslán na cestu, aby událost vyšetřil. Zvyklosti velí, aby cestoval jen v doprovodu své družiny, ale o tom nechce jeho bystrá, tvrdohlavá novomanželka Reiko ani slyšet. Sano, který je všude jinde samurajem bez bázně a hany, nevládne totiž doma tak železnou rukou, jak by se zdálo. Reiko, odvážná samurajova žena, tedy jede s ním, aby se po jeho boku pustila do vyšetřování.
K jejich smůle se však na cestu vydává ještě někdo jiný, a bohužel ne s tak bohulibými úmysly.
Do Mijaka je tajně následuje Sanův nejzavilejší nepřítel, nejvyšší šógunův komoří Janagisawa. Vidí v tom příležitost, jak se Sana, svého soka v šógunově přízni, definitivně zbavit a přivlastnit si všechnu slávu a zásluhy na vyřešení tajemné vraždy.
Nic ale není tak lehké, jak se zdá, zvlášť když všechno nasvědčuje tomu, že vražedným nástrojem nebyla dýka, jed ani meč, nýbrž děsivá moc zkoncentrované mysli, legendární síla kjaj, příznačně zvaná „výkřik ducha". Ani podezřelí nejsou obyčejní: patří mezi ně nejvyšší dvorští hodnostáři, císařova matka, jeho hlavní choť a k Sanovu zděšení dokonce sám potomek bohů, posvátný císař.
Netrvá dlouho, a také Sanovi kdosi usiluje o život. Pátrání v minulosti zavražděného přináší místo odpovědí jen další otázky a další nebezpečí. Komoří Janagisawa je odhalen a překvapivé kotrmelce osudu donutí oba nesmiřitelné soupeře, aby se alespoň načas stali spojenci.
Co přinese tohle prapodivné křehké spojenectví? Probudí se v intrikánském komořím samurajský duch, anebo opět nabude vrchu jeho horší já? Takové chmury táhnou Sanovou hlavou, zatímco se snaží uchránit svou ztřeštěnou Reiko před nebezpečím, vypátrat vraha a nepřijít o hlavu obviněním samotného císaře. Před očima užaslého čtenáře se odvíjejí živoucí podrobnosti každodenního života dávno minulých dob, strnulé pozlátko císařského dvora, defilují před ním hrdinové s ostrými meči za pasem, padouši s černou duší, křehké dámy v přepestrých kimonech, s tvářemi nabílenými rýžovým pudrem. Do toho z dálky zní líbezná hra na šamizen, za papírovými stěnami cinkají větrné zvonkohry a samurajská čest je mnohdy ceněna výš než život. Sano Ičiró si ho tentokrát zachrání, ale kdo ví, co bude příště...
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: Anotace z knihy Samurajova žena
Dnes je 23.04.2024
Před 129 lety se narodil(a) Marshová Ngaio
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno