Obsah: Zapomenuté příběhy Sherlocka Holmese - Příběhy Sherlocka Holmese, které ještě neznáte

Celá desetiletí se mělo za to, že kompletní kánon Sherlocka Holmese sestává z šedesáti případů - padesáti šesti povídek a čtyř románů. Také se ale celou tu dobu šířily zvěsti, že existuje několik dodatečných krátkých dílek, která Conan Doyle o svém světově proslulém detektivovi napsal. Dílka sebraná v nejnovějším díle série byla shromážděna jen díky pečlivému pátrání v Británii i Americe. Tuto knihu dozajista přivítají všichni detektivovi příznivci, neboť Sherlock Holmes se na jejích stránkách přecejen ještě jednou vrací mezi nás.
 
1. Pravda o Sherlocku Holmesovi – příběh, jak se zrodil Sherlock Holmes a Watson a jak postupně vznikaly jejich příběhy.
2. Záhada domácnosti strýce Jeremiáše – Lawrence se rozhodl po naléhání svého přítele Johna Turstona zajet k němu na několikatýdenní návštěvu. Spolu s ním žila v domě slečna Warrenderová – z Indie, která se starala o děti, strýček Jeremiáš, který skládal básně a jeho zapisovatel Copperthorn. Slečna Warrenderová spolu s Copperthornem plánovali vraždu strýce Jeremiáše. Lawrence jejich domluvu zaslechl a vymýšlel plán, jak jim tomu zabránit. V den vraždy se Lawrence ukryl blízko místa, kde se ti dva domluvili ještě na poslední schůzce před činem. Copperton již na místě setkání čekal. Z ničeho nic na něj vyskočil ze stromu muž – Ind a Coppertona zabil. Slečna Warrenderová odjela do Londýna a o Indovi již nikdo více neslyšel.  
3. Polní bazar – Sherlock Holmes vypráví Watsonovi, jak zjistil z jeho chování o čem Watson právě přemýšlel.
4. Muž s hodinkami – jednoho dne vyjel z nádraží Euston vlak do Manchesteru. V jednom kupé seděl muž se ženou a ve druhém muž s doutníkem. Při jedné ze zastávek byl v kupé, kde seděl původně muž se ženou, nalezen muž s kulkou v hlavě bez jakýchkoli dokladů. Pryč byl jak muž s doutníkem, tak žena s mužem, kteří ve vlaku původně seděli. Nikdo si nevšiml, že by někdo z vlaku vystupoval nebo přistupoval. Nikdo si s tímto případem nevěděl rady. Události, které se ten den staly, osvětluje až výpověď, která přišla dopisem po pěti letech. Píše ji bratr zavražděného a současně muž s doutníkem, který tenkrát seděl v kupé. Jeho bratr se tenkrát zapletl do mašinérií s vyhlášeným zločincem Vrabcem MacCoyem. Jeho bratr byl výtečný herec a tenkrát se přestrojil za ženu a doprovázel MacCoye. Bratr zavražděného se dozvěděl o jejich dalších plánech a chtěl bratra přesvědčit, aby toho nechal. Jel stejným vlakem a při jedné příležitosti při cestě vešel do kupé, kde seděl spolu s MacCoyem. Ten ale vytáhl pistoli a vystřelil. Kulka měla zasáhnout bratra jeho společníka, ale trefila společníka. Oba zbylí – MacCoy a bratr zavražděného pak vyskočili za jízdy z vlaku.
5. Ztracený zvláštní vlak – Louis Caratal, finančník a politický činitel, požádal železničního přednostu o poskytnutí zvláštního vlaku, který by jej dopravil do Paříže. Po něm žádal zvláštní vlak ještě další muž a to ve stejný den a stejnou hodinu. Přednosta se ptal pana Caratala o svolení, zda muž může cestovat s ním, ale ten odmítl. Zvláštní vlak byl na požadovaný den i hodinu vypraven, ale do cílové stanice již nedorazil. Tím se začalo vyšetřovat záhadné zmizení vlaku, protože vlak nebyl nikde objeven. Do tohoto případu vneslo světlo až přiznání Herberta de Lernaka, čekajícího na provedení trestu smrti za vraždu. Vlak nechal zmizet on s několika pomocníky. Starou trať, která byla od nynější trati odpojena jen několika kolejemi, propojili a to na dobu, kdy zvláštní vlak vyhýbkou projížděl. Pak tuto trasu dali zase do původního stavu, aby se na to nepřišlo. Zvláštní vlak tak dojel až na konec kolejí, za nimiž byla velká propast.  
6. Tajemství vysokého muže – K Holmesovi přijde dívka a říká, že byl její strýc zastřelen otevřeným oknem a za viníka je označen její milý a to z několika důvodů: se strýcem se pohádal, byl u něj nalezen revolver s jeho iniciálami a pod oknem mrtvého zůstaly stopy po jistém žebříku, který vlastnil ve vesnici jen on. Dívka věří, že čin nespáchal on, ale jiný muž, který o ní také má zájem. Holmes s Watsonem odjíždí do vesnice a zkoumají okolí. Ve studni nalézají chůdy, které by odpovídaly stopám po žebříku. Zbývá teď už jen najít majitele chůd. Holmes je přesvědčen, že vrahem je muž, jehož označila dívka. Proto se Holme, Watson a ještě jeden muž odeberou k jeho domu. Muž, který přijel s Holmesem je oblečen a nalíčen tak, že je dokonalým dvojníkem zavražděného a nese sebou i chůdy. Nalíčený muž přistoupí po chůdách k oknu a říká: „Přišel jsem si pro Tebe, jako sis Ty přišel pro mě“. Muž je z toho vyděšený a přiznává se k činu. Do revolveru vyryl iniciály svého soka a paty sokova žebříku pomazal hlínou ze strýcovy zahrady. Motiv byl jasný – zbavit se soka a získat dívku i její peníze.  
7. Problém Sherlocka Holmese – do bytu Sherlocka Holmese vstoupí žena, která stále mluví a nenechá Holmese nic říct, i když se ho ptá na nějaké otázky. Holmes z jejího chování usoudí, že musela utéct z blázince a také že se trefuje.
8. Hledaný muž – Holmes pracuje na případě muže, jež uprchl s mnoha penězi lodí z Anglie do Ameriky. Po příjezdu do Ameriky již však z lodi nevystoupí a záhada je na světě. Holmes přichází na to, že hledaný muž vystupuje pod dvěma různými jmény. Na loď nastoupil jako „dvě osoby“ pod dvěma různými jmény a z lodi vyšel pouze jeden z nich – ten, kterého nikdo hledat nebude.  
9. Několik personálií Sherlocka Holmese – Několik perliček z dopisů, které přišli autorovi domů adresované Sherlockovi Holmesovi. Lidé jej žádají, aby k nim přijel vyšetřit určité záhady nebo že mu chtějí pomáhat se včelami, když vešlo ve známost, že odchází na odpočinek a že chce chovat včely. Mezi záhady, které byly panu Holmesovi předkládány patřily i ukryté poklady i s mapami, kde se nachází.
10. Podprůměrný detektiv – Dvě básně týkající se polemiky kolem Holmese, Dupina a Lecoqua.
11. Korunní démant – Sherlock Holmes má za úkol najít korunní démant. Ví, kdo jej vlastní a připravuje na dotyčného léčku. U sebe doma připraví umělou figurínu sebe sama. Poté se ukáže plukovník Sebastian Moran – ten, co ukradl korunní démant, který sebou přivádí ještě svého společníka boxera Sama Mertona. Sherlock Holmes plukovníkovi vypráví, co všechno zlého na něj ví. Chce jen výměnou za mlčení korunní démant. Holmes nechává plukovníkovi a boxerovi chvilku na rozmyšlenou a odchází z pokoje. Plukovník s boxerem si všimnou figuríny Sherlocka Holmese, který je schovaný u okna za závěsem. Když od figuríny odstoupí, na chvíli zhasne světlo. Když se znovu rozsvítí, na židli místo figuríny již sedí skutečný Sherlock Holmes, aniž by si ti dva něčeho všimli. Pak se baví o démantu a o tom, že budou Holmesovi tvrdit, že jej nemají. Přitom ho jeden z nich má v kapse. Když plukovník démant vytáhne z kapsy, Sherlock Holmes vstane ze židle a démant mu vezme. Na plukovníka a jeho společníka už u domu čeká policie, kterou zavolal na požádání Holmese Watson.
12. Jak se Watson naučil Holmesovu fintu – Watson předvádí Holmesovi, jak umí poznat z jeho chování, co se mu honí hlavou. Popisuje Holmesovi celé jeho sledování. Holmes mu nakonec s úsměvem říká, že se věci mají úplně jinak než je Watson vysledoval.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: Paja
Zdroj: Anotace z knihy Zapomenuté příběhy Sherlocka Holmese - Příběhy Sherlocka Holmese, které ještě neznát
Dnes je 19.04.2024
Před 107 lety se narodil(a) Hassel Sven
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno