Obsah: O neodvratném konci mužského pokolení aneb Tajný život takového normálního muže

Hlavní hrdina mimořádně vtipného a inteligentního románu O neodvrat­ném konci mužského pokolení – mladý, avšak již životem znavený otec a manžel, který se rád dívá na mafiánské filmy a tajně sní o časech, kdy muž ještě býval hlavou rodiny, jednoho dne prozře a pochopí to, co ženy již dávno vědí: Muži to mají spočítané:
„Pochopil jsem, že se společně se svými mužskými souputníky nacházím v jakési přechodné fázi. Došlo mi, že rovnost pohlaví neexistuje. Přežívá pouze v našich snech...
V reálném světě již probíhá něco daleko převratnějšího. To, co bláhově nazýváme „rovností pohlaví, “ je jen skromnou předehrou, jakýmsi nevinným aperitivem, pouhým předkrmem chodu, který má teprve přijít. Milióny z nás budou muset pohřbít své chlapecké ideály. Model soužití, jaký poznali naši otcové a dědové, nenávratně zanikne. Jejich synové a vnuci se stanou správci konkurzní podstaty živočišného druhu, který má svá nejlepší léta dávno za sebou.
Najít v tomto dramaticky se měnícím světě své místo nebude jednoduché. Muž bude trpět novými neurózami, stane se citlivějším, jeho pokožka se zjemní a žena mu nakonec bude půjčovat své žiletky na jed­no použití. Jde o přechodnou fázi poněkud destabilizující, avšak nevyhnutelnou.
Muži však mohou být klidní, neboť v tom ani zdaleka nejsou sami. Kupříkladu takový samec moř­ského koníka nosí samičí vajíčka odjakživa a u rypohlavce dvouhlavého zase mi­­n­iaturní sameček žije jako parazit přímo v těle mnohonásobně větší samice... “

Francouzský román O neodvratném konci mužského pokolení aneb Tajný život takového normálního muže je dílo, které se vzpírá všem pokusům o definici. Zbabělcův průvodce moderním manželstvím, ujetý pediatrický traktát, černá kniha maternalistické společnosti, umaštěný milostný dopis, bible otcemučedníka, přehled módních trendů parazitujícího muže, chlípný a buřičský pamflet... Tím vším nepochybně tato kniha je. Především však jde o zásadní zamyšlení nad budoucností vztahů mezi mužem a ženou ve 21. století.
David Abiker (39) je ve Fran­cii znám nejen svými knihami, ale i jako dramaturg televizních a rozhlasových pořadů. Jeho třetí a zatím předposlední kniha O neodvratném konci mužského pokolení byla inspirován humoristickými esejemi, jimiž přispíval do francouzské verze časopisu Men°s Health.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: Anotace z knihy O neodvratném konci mužského pokolení aneb Tajný život takového normálního muže
Dnes je 28.03.2024
Před 58 lety se narodil(a) Bauer Michal (1966)
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno