Obsah: Písečná žena

 Autor již v krátkém úvodu knihy prozradí vše, co činí knihu napínavou a zdánlivě tak vezme čtenáři důvody, proč by měl knihu číst až do konce. Jednoho dne však hlavní hrdina, středoškolský učitel a vědec, beze stopy zmizí při entomologické výpravě. Všechna pátrání skončí nezdarem a hrdina je po sedmi letech úředně prohlášen za nezvěstného. Stěžejní román proslulého japonského prozaika a dramatika je absurdním příběhem entomologa, přinuceného žít s neznámou ženou v písečné jámě.
Lovec hmyzu je na pobřeží místními vesničany polapen do hluboké jámy, v níž je donucen kopat písek a zápolit o přežití. Jeho společnicí je mladá žena, která dávno rezignovala na "normální" život a přebývání v písečné pasti je pro ni samozřejmostí. Frustrovaný muž spřádá plány na útěk, když se mu však konečně podaří prchnout, naloží se svobodou "dle svého volného uvážení". Fantaskní děj se odehrává v reálném prostředí, autor se s neuvěřitelnou lehkostí pohybuje ve sférách fantazie, absurdity a černého humoru. Jak bezejmenný hrdina (zvaný pouze "muž") završí svůj osud, to je už ponecháno na čtenáři.
Kniha byla v roce 1964 zfilmována. Film byl nominován na ocenění Zlatou palmou v Cannes. Cenu však i přes velké očekávání nakonec nezískal.
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 29.03.2024
Den 27. výročí úmrtí Liška Eugen
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno