Bouda Cyril - Životopis

Český malíř a grafik Cyril Bouda se narodil 14. listopadu 1901 v Kladně. Jeho rodiči byli Alois Bouda, profesor kreslení na kladenském reálném gymnáziu, a Anna Boudová, rozená Suchardová, která pocházela z významného novopackého rodu sochařů a řezbářů.

Po maturitě na reálném gymnáziu v Praze Bouda v letech 1919 až 1923 absolvoval Uměleckoprůmyslovou školu pod akademickým vedením profesora Františka Kysely. V letech 1923 až 1926 pak Bouda studoval na Akademii výtvarných umění, kde se zaměřil na grafiku pod vedením Maxe Švabinského.

Bouda byl členem Svazu československých výtvarných umělců, od roku 1926 byl členem Sdružení českých umělců grafiků Hollar. Od roku 1932 vyučoval figurální kresbu na ČVUT a v letech 1945 až 1972 byl profesorem pražské pedagogické fakulty Univerzity Karlovy, obor výtvarná výchova.

Bouda ilustroval a graficky upravil celkem 589 knih pro děti i pro dospělé (mezi nejznámější patří jeho ilustrace pro Erbenovu Kytici, Máchův Máj, Andersenovy Pohádky). Podle jeho návrhů bylo utkáno devět gobelínů, realizováno deset divadelních výprav a jeden kreslený film. Navrhl přibližně dvacet plakátů a namaloval přes tři sta padesát olejů a temper. Vytvořil přes 250 ex libris a navrhl padesát jedna známek.
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: artmuseum.cz

'Životopis autora Bouda Cyril'
Dnes je 24.04.2024
Den 83. výročí úmrtí Boye Karin
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno