Leblanc Maurice - Životopis

 Autor románu, francouzský spisovatel Maurice Leblanc, se zapsal na počátku našeho století do dějin detektivní literatury především tím, že vytvořil ve svém seriálu o Arsěnu Lupinoví zcela nový typ hrdiny: zdvořilého, vždy usměvavého lupiče-džentlmena, nepolapitelného chlapíka, ktery působi policii, a jmenovitě inspektoru Ganimardovi, největší starosti.
Obdivuhodný francouzský spisovatel Maurice Leblanc (1864-1941) se uvedl ještě v devatenáctém století pár psychologickými romány, ale až roku 1905 přišel s esem.
„Vynalezl“ totiž legendu. Lupiče-gentlemana Arsene Lupina.
K této nezapomenutelné figuře podsvětí i nadsvětí ho inspiroval zločinec Alexandre Jacob (1897-1955) pocházející z Marseille (zatímco Leblanc byl z Rouenu).
Maurice Leblanc obsadil Lupina do celé dlouhé řady povídek a románů, kde tento šarmantní elegán a svůdce prošel věru netradičním vývojem od řemeslného „párače“ pokladen přes diskrétního napravovatele policejních omylů až… Až po ZCELA VEŘEJNĚ fungujícího muže ve službách zákona.
A kým ještě se zdá být? Bezesporu i nekrvavým předchůdcem Fantomase (který se narodil až roku 1911) a taky milovníkem umění, obrazů a soch. Vtipným glosátorem politiky i charismatickým gentlemanem, vždy galantním k ženám, taky však až nesnesitelně sebevědomým. V podstatě právem, dodejme. Leblanc byl múzou políbený muž a napůl bezděky zkrátka stvořil ideál i idol francouzského čtenáře (a vzápětí už nejen francouzského). Vysnil si obdobný mýtus, jakým je (a tehdy už byl) „tam za Kanálem“ pan Sherlock Holmes, a Cyklus Neobyčejná dobrodružství Arséne Lupina dosáhl dvaceti svazků už mezi roky 1908-1929. V češtině pak se, tuším, objevil v osmnácti svazcích (1921-1933)… a od těch časů se Lupinův stín vrací a vrací a opětovně padá nejen na Paříž a její šedavé střechy, ale i na celou Francii. Ta ho už nikdy nedá a kupř. mezi roky 1992-96 se tam objevil i nový pětisvazkový retrovýbor Leblancových próz o Lupinovi (v nakladatelství Roberta Laffont) a jenom deset let nato tento revival pokračoval… Za vůbec nejlepší svazek cyklu přitom bývá považováno Osm úderů hodin…
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: legie.info + lidovky.cz

'Životopis autora Leblanc Maurice'
Dnes je 19.04.2024
Před 92 lety se narodil(a) Med Jaroslav
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno