Grossman Vasilij - Životopis

Vasilij (Semjonovič) Grossman (1905-1964, vlastním jménem Josif Solomonovič Grossman) se narodil v ukrajinském městě Berdyčiv, jednom z největších východoevropských center židovské komunity. Během druhé světové války, v níž strávil bezmála tři roky, působil jako válečný dopisovatel. Očitá svědectví z této doby shrnul do několika beletristických, kronikářských a esejistických děl, mj. Lid je nesmrtelný, Za Volhou není země, Obrana Stalingradu nebo Poslední hranice. Proslul v nich především pravdivým, realistickým a žádnému tématu se nevyhýbajícím popisem válečných událostí a jejich následků - i proto měl však s jejich vydáváním velké problémy a jeho texty častokrát podlehly cenzorským zásahům sovětské propagandy.
     Poslední dvě Grossmanova prozaická díla, Život a osud a Panta rhei, v nichž otevřeně kritizuje stalinismus, rozebírá jeho kořeny a nevyhýbá se ani jeho srovnání s nacismem, mohla být publikována až po autorově smrti a v zahraničí. Zrekonstruované a nezcenzurované Grossmanovvy zápisy z války sestavil a knižně poprvé vydal anglický historik Antony Beevor ve spolupráci s ruskou novinářkou Lubou Vinogradovou pod titulem Spisovatel ve válce - Vasilij Grossman s Rudou armádou 1941-1945.
Jeho dílo se zabývalo druhou světovou válkou z jiného pohledu, než který byl v tehdejším Rusku považován za oficiální. Zajímal se i o cenu některých vítězství, která někdy byla příliš vysoká.

Lid je nesmrtelný
Za Volhou není země
Vsjo tečot (Panta rhei) - Tato kniha je jakousi společenskou obžalobou stalinismu, tato kniha mohla být vydána až po autorově smrti.
Život a osud (Žizň i suďba) - 1960, vyšlo až v roce 1988, protože byla zabavena KGB při domovní prohlídce, jedná se o románovou kroniku, která bývá označována za Vojnu a mír 20. století.   
Vytvořil: Mady
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora Grossman Vasilij'
Dnes je 20.04.2024
Před 69 lety se narodil(a) Bezouška Martin
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno