Klička Benjamin - Životopis

Benjamin Klička (vlastním jménem Benjamin Fragner) (20. listopadu 1897, Praha - 26. prosince 1943, Praha) byl český lékař a spisovatel.
Benjamin Klička pocházel ze staré pražské patricijské rodiny Frágnerů, jeho bratr Jaroslav Fragner byl architektem. Působil jako praktický a pokladenský lékař na Smíchově. Psal beletrii.
Klička absolvoval gymnázium v r. 1916, ve válce byl na východní frontě jen zcela krátce, studoval lékařství a r. 1921 promoval. I když byl hmotně zajištěn, zařídil si na Smíchově praxi, aby pro svou iterární práci měl těsnější spojení s životem. Stal se osobním lékařem F. X. Šaldy.
B. Klička vstupoval do literatury jako lyrický básník insprován Wolkerovou sbírkou Host do domu a jako autor lyrických próz se stále vzrůstající  epickou tendencí, v nichž se blížil V. Vančurovi. příteli již ze studentských let a F. Šrámkovi. Jsou to básně ve sbírce Jiný svět, soubory povídek Vzpoura nosičů a Tulák Jeroným a jiné osudy. Další drobné prózy Muž, který chtěl ABCDE prozrazují vliv poetismu. Povídkový soubor Pestré osmero směřuje k próze sociálněpsychologické.
Kličkovy exotické i sociální romány rovněž prozrazují rysy poetismu a blízkost V. Vančury. Povídka o osudechčernošské dívky v Paříži, Divočška Jaja, "je studie primitivní duše jemné prolínavost. Brody jsou sociální freska... značného rozmachu, přičemž se nesmí zapomínat, že jsou časově jeden z prvních obrazů bouřlivé sociální atmosféry popřevratové. Plastičnost první části Bobrů má znamenitou epickou pohodu. " (F. X. Šalda) J. Horovi se román Bobrové jevil jako autorův mohutný umělecký vzestup.
B. Klička nezapřel svou medicínskou erudici ani v trilogii Generace (Jaro generace, Jedovatý růst, Na vinici Páně), zachycující desetiletí, která první světové válce, nejsilnějšímu životnímu zážitku současníků, předcházela i následovala. Společenské problémy kriticky a s ještě větší soustředěností k psychickým zvratům hlavních postav se řeší v románu Ejhle, občan! , kde se však podle Šaldových slov "věcný a střízlivý realism pozorovatele jevového světa zaměnil za násilnou obraznost barokního expresionisty".
Odmítání freudismu a psychoanalýzy je tematem románu Útěk ze století, neboli kus lékařské satiry. Kriminální psychologický román Himmelradsteinský vrah žen a dívek vycházel ze skutečného případu zločince z Dusseldorfu.
Literární dílo
Benjamin Klička psal mnoho knih s různou tématikou, nejčastější tvorba byly románové novely pschologicky, sociálně a demokraticky zaměřené. Psal také dětské knížky a napsal jeden protifreudistický pamflet. Ve svách sociálních románech s přídomkem „čistá epika“ se nejčastěji rozepisoval o člověku jeho doby, a o střetu čestných lidí s komplikovanou dobou.

Divoška Jája (1925) - Osobitá románová novela, počátek tvorby sociálních románů. Příběh černošského děvčete z Paříže odhaluje vlivy demoralizované společnosti na čistou a naivní duši primitiva. Hlavní hrdinka, popleněná a uražená, vytržená ze svého domova v Africe neztrácí svou lidskou důstojnost a symbolizuje tak poslání, které překračuje meze jednoho života a stává se podobenstvím a výzvou.
Bobrové (1930) - Psychologický román o soužití a psychické katastrofě siamských dvojčat konfrontující dobré a špatné stránky člověka.
Brody (1931) - Román se zesíleným sociálním aspektem o nerovném, ale nemarném boji hrstky lidí proti expanzi moderního kapitalisty.
Románová trilogie Generace (Jaro generace (1928), Jedovatý růst (1932), Na vinici Páně (1938)) - Autor zde sleduje na zkušenostech jedné generace historii společenského vývoje a její morální rozvrat za války i v poválečných letech.
Ejhle Občan! (1934) - Román dokumentující demoralizující účinky hospodářské krize 30. let na pozadí příběhu vesnického prosťáčka, hledajícího uplatnění v Praze. Autor sleduje, jak se lidé odlidšťují ve světě sužovaného nezaměstnaností.
Do posledního dechu (1936) - Poslední román, ve kterém se snaží ukázat východisko z hospodářské krize kolektivní prací. Hlavní postava zápasí s bezohlednou dravostí prostředí i nevyléčitelnou nemocí a vytváří okolo sebe jakousi rezervaci dobrých. Román dokládá autorovu snahu o vytvoření příkladného hrdiny, charakterního, aktivního a schopného obětovat se pro společné dílo. Jeho dílo tak plní požadavky socialistického realismu.
Vytvořil: ota61
Zdroj: Wikipedie

'Životopis autora Klička Benjamin'
Dnes je 25.04.2024
Před 97 lety se narodil(a) Uderzo Alberto
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno