Chramostová Vlasta - Životopis

 je česká divadelní a filmová herečka. Je vdaná, jejím manželem je kameraman Stanislav Milota. Zahrála si ve filmech jako Spalovač mrtvol nebo Je třeba zabít Sekala. Byla dvakrát nominována na Českého lva.
V letech 1941–1945 studovala u profesorů Rudolfa Waltra a Zdeňky Gräfové na Státní konzervatoři v Brně. Za komunistické diktatury hrála v mnoha filmech i v Národním divadle, ale po podepsání Charty 77 jí bylo hraní zakázáno, a tak hrála doma ve svém bytě pro přátele.
Po rozpadu totality byla u zrodu brněnského Svodobného divadla, poté působila v Městském divadle v Olomouci. Následovaly 4 sezony v Národním divadle (dnes Státní divadlo) v Brně. Na dalších dvacet let spojila svůj umělecký život s pražským Divadlem na Vinohradech. Dostala zde řadu velkých rolí, např. byla titulní Marii Stuartovnou, Annou Kareninou, Roxanou atd. V roce 2007 se podílela na televizním seriálu Hraběnky.
Prezident Václav Havel jí v roce 1998 udělil Řád T. G. Masaryka III. třídy za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva. Roku 2007 si zahrála se svým manželem hlavní roli ve videoklipu k singlu „Plán“ kapely Kryštof, což bylo ze strany kapely vyjádření obdivu k této dvojici (samotná píseň popisuje vztah mezi mužem a ženou a frontman kapely jej napsal pro svoji přítelkyni).
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora Chramostová Vlasta'
Dnes je 20.04.2024
Před 99 lety se narodil(a) Procházka Jiří
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno