Thám Václav - Životopis

Jan Šimon Václav Thám (26. října 1765 Praha – okolo 1816 Halič) byl český básník, dramatik a herec.
V letech 1775–1780 navštěvoval gymnázium a poté vystudoval filozofii. Stal se úředníkem pražské policie, brzy však přešel k divadelní kariéře.
Stal se jedním z hlavních činitelů Boudy, později i divadla U Hybernů. Roku 1793 jej kvůli problémům s alkoholem propustili z Mihulovy společnosti, ale v zápětí byl přijat do Vasbachovy společnosti.
Roku 1799 odjel z Prahy a hrál na různých místech nejen v Čechách. V letech 1812–1813 působil u Kronesovy společnosti, odkud přestoupil k společnosti Viovově.
Jeho žena, dcera ředitele Heina, byla údajně němá, ale po porodu začala mluvit a od Tháma utekla s nějakým hercem. Thám údajně šel k jejímu hrobu, kde zemřel. Tyto Thámovy osudy značně přibarveně vylíčil Alois Jirásek ve svém díle F. L. Věk.
Napsal asi 50 her, zachovala se pouze část (z některých známe pouze názvy). Byl to jakýsi první český divadelník, sháněl lidi, kteří by byli schopni psát české hry. Sám také překládal z němčiny. Jeho hry jsou plné nadšení, ale kvalitou by dnes asi neobstály.

Břetislav a Jitka aneb Únos z kláštera
Vlasta a Šárka aneb Dívčí boj u Prahy
Švédská vojna v Čechách aneb Udatnost pražských studentů
Zpěvy z nejvýbornějších 12 zpěvoher
Básně v řeči vázané - sbírka básní od různých autorů

V roce 1785 vydal reprezentativní dvojdílný sborník-almanach Básně v řeči vázané. Oba díly se vždy člení na 3 části. Ve vstupním oddíle Thám shromáždil ukázky ze starší české poezie, včetně veršů Bohuslava Hasištejnského z Lobkovic či Jana Amose Komenského, aby tak dokázal, že současná tvorba má své předchůdce a opory. Druhý oddíl sborníku vždy obsahoval překlady, a to hlavně z dobově módních německých anakreontiků opěvujících smyslové prožitky, přírodní krásy, víno a ženy. V závěrečných oddílech pak byla uvedena vlastní tvorba Thámova a jeho spolupracovníků, která měla rovněž anakreontický charakter.
Vytvořil: ota61
Zdroj: Wikipedie

'Životopis autora Thám Václav'
Dnes je 19.04.2024
Před 157 lety se narodil(a) Payró Roberto
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno