Hron Jakub - Životopis

Jakub Hron, používající přízvisko Metánovský, (4. června 1840 Metánov – 29. dubna 1921 Metánov) byl český učitel, fyzik, vynálezce a především tvůrce roztodivných českých novotvarů.
Profesor Jakub Hron se narodil 4. června 1840 v rodině místního rychtáře. Studoval v Českých Budějovicích, Jindřichově Hradci a ve Vídni. Šestnáct let byl suplentem, po deseti letech profesury byl předčasně penzionován a v klidu dožil jako starý svérázný mládenec v rodné vsi. Postupně studoval matematiku, fyziku, filozofii, astronomii, práva a medicínu, což mu poskytlo přehled z různých oborů (medicínu studoval až v důchodovém věku).
Jakub Hron byl nesmírně hloubavý. Toužil po vědění, ale s poznáním se nesmířil a přizpůsoboval si vše k obrazu svému. Převážně velmi svérázně. Pokoušel se upravoval český jazyk a vymýšlet novotvary. Student byl pro něj bažák, profesor zpyták, filozofie byla libomudravna, vynálezce lepšišťan atd. Nevzrušoval ho posměch okolí a v klidu vynalézal i v ostatních oborech. Pro svoji školní praxi zkonstruoval dvanáctistěnný nepřevrhnutelný kalamář nazvaný buňát nekotitelný, který si jako kuriozitu koupil i Karel Čapek.
V soukromém životě byl velmi asketický. Jeden z jeho vynálezů mu umožňoval kouřit jeden doutník déle než čtrnáct dnů. Část kuriózních památek na tohoto originálního vynálezce uchovává muzeum v Kamenici nad Lipou. Muzeum Jakuba Hrona také v roce 2007 otevřela jeho rodná obec Metánov.
Profesor Hron dožil svůj život v klidu své samoty a zemřel ve věku 81 let v rodné obci 29. dubna 1921. Byl pohřben v nedalekém Častrově na 1. máje.
Názvy některých jeho děl a novotvarů

Měravna (=geometrie)
Objev a popis dvojpravidelných hranatin (=o stereometrii)
Nová učba odlehot oběžnicových od Sluna s přípojkami (=astronomická publikace)
Skutky lidské čili jeden tisíc špatnot žijby a konby lidské /Libomudravna/(=filozofie)

Externí odkazy

Stránky Osvětového spolku Jakuba Hrona
Medailon na webu FF MU
Další medailon
Vytvořil: ota61
Zdroj: Wikipedie

'Životopis autora Hron Jakub'
Dnes je 25.04.2024
Před 172 lety se narodil(a) Alas Leopoldo
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno