Barnard Christiaan - Životopis

Christiaan Neethling Barnard (8. listopadu 1922 – 2. září 2001) byl významný jihoafrický chirurg, který jako první provedl úspěšnou transplantaci srdce. Narodil se v Jihoafrické republice, poté vystudoval lékařství v Kapském městě (JAR) a znalosti z kardiochirurgie získal v USA. Později se znovu vrátil do vlasti a stal se profesorem chirurgie v Kapském městě.

V dobách jeho mládí vládl v Jihoafrické republice značný neklid, především kvůli častým válkám černých proti bílým. Barnardovi byli chudá búrská rodina. Adam Barnard, chudý kazatel Armády spásy, měl manželku Elizabeth, která se věnovala výchově svých čtyř synů. Tři z nich Jan, Christian a Marius vystudovali vysokou školu, z toho Christian a Marius lékařskou fakultu v Kapském městě. Christian promoval v roce 1946 a byl potom praktickým lékařem v malém městě Ceresu, posléze pracoval na své Alma mater Groote Schuur v Kapském městě. Později se dostal do USA a začal se věnovat kardiochirurgii. Po kratším období, které strávil v JAR se opět vrátil do Ameriky. Bratr Marius byl také kardiochirurgem a integrální součástí transplantačního týmu.
 
Chris Barnard byl třikrát ženatý. První manželku Alettu Gertruidu Louw si vzal roku 1948. Měli spolu dceru Deirdre a syna Andrého, který se stal také lékařem. Ve středním věku , již jako ženatý otec neunesl André závislost na opiátech a spáchal sebevraždu. Barnard byl zastáncem eutanázie a proti sebevraždám obecně nic nenamítal. Samozřejmě smrt syna ho velmi zasáhla. Druhou ženou byla o 28 let mladší Barbara Zoellner (19), se kterou se oženil roku 1970. Z manželství vzešli dva synové Frederick Christiaan a Christiaan Alexander a k rozvodu došlo v roce 1982. Naposledy potřetí se prof. Barnard oženil v roce 1988 s Karin Setzkorn (22) (rozvod proběhl v roce 2000), která byla o celých 50 let mladší. I tento svazek dal Barnardovi syna Armina.
 
Po první transplantaci srdce se stal dozajista nejslavnějším lékařem světa. Setkával se státníky ve všech světadílech, sám ve svých memoárech popsal několik "hvězdných vztahů" (nejznámější s Ginou Lollobrigidou). Byl blízkým přítelem herce Petera Sellerse, který se léčil s těžkou ischemickou chorobou srdeční po několika infarktech na jeho oddělení v Kapském městě. Barnard byl zapsán do Guinnessovy knihy rekordů nejen jako transplantolog, ale i jako osoba, která dostává nejvíce dopisů od svých fanoušků. Slavnou operaci provedl v nemocnici Groote Schuur v Kapském Městě v JAR.
 
Zemřel o nedělním ránu 2. září 2001 v Pafosu na Kypru u bazénu hotelu Coral Bay. Příčinou smrti byl astmatický záchvat. Celý život trpěl artritidou, která mu občas komplikovala život při operačních výkonech.

Christian Barnard navštívil v září roku 1969 Prahu (přiletěl 9. září). Při této návštěvě obdržel od pražkého medailéra Milana Knoblocha pamětní medaili.

Chris Barnard napsal dvě autobiografie. První nese název Jeden život (One Life, 1969). Druhá se jmenuje Druhý dech, 1994 (The Second Life, 1993).

Další knihy:

Dobrý život, dobrá smrt (Good Life, Good Death) spolu s Bobem Molloyem a Stevem Donaghueou - o všech aspektech aktivní a pasivní eutanázie
Noční dobou (In The Night Season) spolu se Siegfriedem Standerem - román
Jižní Afrika - Ostrý řez (South Africa - Sharp Dissection) - o etnicitě JAR, zneužívání svobod, diskriminaci, politické manipulaci
Život s artritidou (Living With Arthritis) - popis osobní zkušenosti s touto nemocí
Vaše zdravé srdce (Your Healthy Heart) - o prevenci infarktu myokardu
Víra (The Faith) spolu se Siegfriedem Standerem - román
Nežádoucí (The Unwanted) se Siegfriedem Standerem - román
50 cest ke zdravému srdci (50 Ways to a Healthy Heart)
Lidský stroj (Body Machine)
 
Vytvořil: elfos
Zdroj: česká wikipedie

'Životopis autora Barnard Christiaan'
Dnes je 19.04.2024
Den 15. výročí úmrtí Ballard J. G.
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno