Albrightová Madeleine - Životopis

Madeleine Korbelová Albrightová původním jménem Marie Jana Korbelová ) je bývalá ministryně zahraničních věcí USA, historicky první žena v tomto úřadu. Sehrála významnou úlohu v rozšiřování NATO o země bývalého východního bloku.
narodila se v pražské židovské rodině na Smíchově. Hned po Hitlerově okupaci zbytku Československa v březnu 1939 se jejímu otci, diplomatovi Josefu Korbelovi, podařilo i s celou rodinou utéct do Londýna, kde ve sklepním bytě zažili německé bombardování. Značnou část dětství jsem prožila v protiletadlovém krytu a zpívala jsem si, vzpomíná Albrightová. Později se rodina přestěhovala do městečka Walton-on-Thames. Má sestru Kathy a bratra Johna.
Po odchodu z funkce ministryně zahraničí se o ní spekulovalo jako o možné nástupkyni Václava Havla ve funkci prezidenta ČR. V letech 2003–2005 byla ve vedení Newyorské burzy. V současnosti přednáší na Georgetown University, podílí se na činnosti Národního demokratického institutu pro mezinárodní vztahy a je předsedkyní Komise pro posílení práv chudých.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora Albrightová Madeleine'
Dnes je 19.03.2024
Den 74. výročí úmrtí Burroughs Edgar Rice
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno