Parkánová - Whitton Hana - Životopis

Hana Whitton (narozena Krubnerová, poté provdaná Parkánová, někdy též psána jako Whittonová) (*1950 Praha) je překladatelka z angličtiny a populární spisovatelka.
Vystudovala obor čeština – angličtina na filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Po studiích, které zakončila doktorátem, pracovala v nakladatelství a jako překladatelka. Po roce 1989 se podílela na založení jednoho z prvních soukromých nakladatelství a poté působila v dalších významných vydavatelstvích jako šéfredaktorka. Přeložila více než šedesát knih. jsou mezi nimi tituly od Roalda Dahla, Johna Connollyho, Rosamunde Pilcherové, Tess Gerritsenové, Johna Meade Falknera a Anchee Minové. Od roku 1995 působila rovněž v diplomatických službách.
V roce 2001 se provdala za Angličana Paula Whittona a od té doby žije poblíž Oxfordu. Svými fejetony o životě ve Velké Británii přispívala do Českého rozhlasu. Ohlas „anglických“ pásem přivedl Hanu Whitton k napsání tří humorných knížek zachycujících vlastní zážitky ze života v anglické vísce (Jak si na anglické zahrádce vypěstovat českého trpaslíka, Jak se po anglicku vytratit v Anglii, Jak se dostat z Anglie do Zywce a zase zpátky).
V anglickém prostředí Hana Whitton objevila témata pro své historické romány, které se u čtenářů těší velké oblibě. V Zimní královně zpracovává osud anglické princezny Alžběty, manželky Bedřicha Falckého. Ve svém druhém románu Anna Česká autorka popisuje příběh české princezny Anny, dcery Karla IV. , která se provdala za anglického Richarda II. Titul Královnin nápadník - ve službách panenské královny čerpá z tématu nikdy neobjasněné smrti Amy Robsartové, ze které je obviňována například její sokyně v lásce královna Alžběta I.
Vedle spisovatelské, překladatelské a rozhlasové činnosti se Hana Whitton v současné době věnuje práci literární agentky, spolupracuje s řadou převážně akademických a univerzitních nakladatelství ze Spojených států a Velké Británie.
Vytvořil: Han
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie + přebal knihy

'Životopis autora Parkánová - Whitton Hana'
Dnes je 19.04.2024
Den 22. výročí úmrtí Rose Reginald
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno