Lessingová Doris - Životopis

 je britská spisovatelka, známá především pro své romány Tráva zpívá (The Grass is Singing) a The Golden Notebook (Zlatý zápisník, česky nevyšlo).
V roce 2007 získala Nobelovu cenu za literaturu za „epiku ženské zkušenosti, která se skepticismem, zápalem a vizionářskou silou podrobuje zkoumání rozdělený svět“ (citace ze zdůvodnění Švédské akademie). Doris Lessingová je nejstarším člověkem, který získal cenu za literaturu a jedenáctou ženou, která získala Nobelovu cenu za literaturu v stošestileté historii jejího udělování.
Doris Lessingová se narodila jako Doris May Taylerová britským rodičům na území Íránu. V roce 1925 se rodina přestěhovala do Afriky na území Jižní Rhodesie - dnešní Zimbabwe, která byla v té době kolonií britského impéria. Otec si myslel, že zde zbohatne, sny o úspěšné farmě se ale nenaplnily. V roce 1949 se Doris Lessingová přestěhovala do Británie.

V mládí byla Doris Lessingová kritičkou apartheidu, později se hodně zasazovala o emancipaci a zrovnoprávnění žen a kritizovala nukleární zbraně. V 50. letech byla členkou britské komunistické strany.

Doris Lessingová vystřídala řadu zaměstnání. Dvakrát se vdala a dvakrát rozvedla.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie + spisovatelé .cz

'Životopis autora Lessingová Doris'
Dnes je 26.04.2024
Před 74 lety se narodil(a) Třešňák Vlastimil
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno