Vedral Jan - Životopis

Prof. Jan Vedral patří k renomovaným divadelním tvůrcům, ať už jako dramatik nebo dramaturg. V roce 1981 absolvoval obor dramaturgie na Divadelní fakultě Akademie múzických umění v Praze. Působil jako dramaturg v redakci rozhlasových her Československého rozhlasu v Praze a v řadě divadel, v druhé polovině 80. let jako šéfdramaturg v Divadle na Vinohradech v Praze. Spolupracoval na prvních uvedeních her předních českých autorů.
Po revoluci v roce 1989 působil čtyři roky jako ředitel Městských divadel pražských. Od 80. let se věnuje také pedagogické práci. Publikuje teoretické studie, kritiky a fejetony.
Jan Vedral je autorem řady divadelních her a dramatizací (Urmefisto, Mistr a Markétka, Pěna dní, Nadsamec, Zámek, Bolest a kámen, Obrazy z Francouzské revoluce, Kašpar Hauser – Dítě Evropy a další), rozhlasových her a seriálů (Orfeus 33–45, Čtyřicet dnů, Cesty pana Gullivera, Jackson a další), televizních scénářů a teoretických prací.
V současné době profesor dramaturgie na DAMU, pedagog Fakulty dramatických umení Akademie umení Banská Bystrica a příležitostný dramaturg.
Vytvořil: ota61
Upravil: pan.Kchiu

'Životopis autora Vedral Jan'
Dnes je 25.04.2024
Před 97 lety se narodil(a) Uderzo Alberto
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno