Haggard Henry Rider - Životopis

Sir Henry Rider Haggard se narodil 22.  června 1856 jako osmé dítě anglického venkovského šlechtice. Byl problematickým dítětem, ve své rodině byl považován za blázna. Četl velice málo, přečetl pouze Robinsona Crusoe, Pohádky tisíce a jedné noci a Tři mušketýry. Byl přesvědčen o tom, že je lépe dobrodružství prožívat, než o nich číst. Haggardův otec snil o diplomatické kariéře svého syna; zůstalo ale jen u otcova zbožného přání – mladý Haggard odjíždí jen jako osobní sekretář s přítelem svého otce do jižní Afriky.
 
Jednoho krásného dne se s ním jeden z jeho bratrů vsadil, že by určitě nikdy nenapsal něco takového, jako Stevensonův Ostrov pokladů. Haggard tuto sázku nakonec vyhrál. Během pouhých 6 týdnů totiž napsal román King Salomon´s Mines (1883), který mu přinesl ohromný úspěch. Kniha se stala neuvěřitelným bestsellerem. Graham Green ve svém autobiografickém románu Umění žít píše: „Mým nejoblíbenějším románem byl přirozeně The King Salomon´s Mines. Haggard vytváří v naší paměti obrazy, které se ani po třiceti letech nezapomínají. “
 
V tomto svém románu vytvořil Haggard charakteristické rysy svých hrdinů, ke kterým se ve svých dalších románech neustále vracel. Příkladem nad jiné je lovec slonů Allan Quatermain, který je univerzálním hrdinou dalších 18 Haggardových románů. (Haggardův první román The King Salomon´s Mines je příběhem o hledání legendárního pokladu krále Šalamouna v Africe. )
 
Charakteristickým rysem téměř všech historických údobí je neutuchající zájem o archeologii. Haggard dostal fantastický nápad. Jestliže jsou lidé v extázi při četbě o archeologických objevech, jak asi s nimi zacloumá fakt, že by mohli sami odkrývat záhady tajemných měst, které před mnoha léty založily a obývaly tajemné kmeny hrozných barbarů. Tímto svým nápadem založil vlastně Haggard novou odnož SF, která je v anglosaské literatuře označována jako „lost race“: v záhadách se utápějící příběhy o lidských společenstvech dokonale izolovaných od současného světa.
 
Další Haggardův román Allan Quatermain (1887) neobsahuje žádné nadpřirozené prvky. Náš starý známý lovec slonů se dozvídá, že v jednom horském údolí v srdci Afriky žijí podivní bílí lidé. Po dobrodružné cestě se mu spolu s jeho přáteli podaří dojít na území kmene Zu-Vendis, kterému vládnou dvě královny.
Vytvořil: elfos
Zdroj: www.legie.info

'Životopis autora Haggard Henry Rider'
Dnes je 19.04.2024
Den 15. výročí úmrtí Ballard J. G.
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno